Последни Рецепти
Последни Статии

Билков чай с лимон и мед

Добавено в Билки, Здраве

Добави към моето меню

Чаша топъл чай е най-добрата напитка при настинка

Студеното и мразовито време ни кара да си мислим и да искаме чаша затопляща напитка. Особено когато сме измръзнали или сме настинали.
В такива моменти изборът ни не трябва да бъде чаша чай, нито дори напитките, които се рекламират – различни прахчета против настинка, макар и да са широко разпространени и да се приемат при болки в гърлото или хрема.
За да решим проблема трябва да се лекува заболяването, а не симптомите.

Най-добрата напитка при първи признаци на настинка е билков чай с лимон и мед.

Билковият чай не трябва да се пие много горещ, защото лимонът и медът губят своите полезни свойства, ако се добавят към много гореща вода. Затова и чаят се пие топъл, а не много горещ, както се казва още врял.

tea

Какъв билков чай да пием при настинка?
Хубаво е, ако билките са брани, знаем мястото където са пораснали, изсушили сме ги и сме ги прибрали. У дома си имаме кутии с надписи „Балканът разказва“, „От Родопа планина“ или брани на поляни на Витоша, пише се мястото, кога и какво е. В планината могат да се съберат дива мента, бяла мента, еньовче, риган, кантарион (жълт и червен), мащерка, листа дива ягода и още, но тези може да намерите на всяка горска поляна. Липа и лайка, торбичка шипка и малко глог през есента.
Може да приготвите чай само от една билка или комбинация от няколко. Добавете лъжичка мед и парченце лимон.

Насладете се на чаша чай.

Чай
За ползите от чая

Покана за чай

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории