Бирен хляб
Добави към моето меню
Бирен хляб
Една немска рецепта, от Бавария, рецепта за хляб – отлично допълнение към изпечени на скара наденички и халба бира. Идва лято и време за бира
200-300 мл бира
100 г обезкостени черни маслини
1 глава лук
1 яйце
листа пресен джоджен
3 1/2 ч. ч. брашно
2-3 с. л. олио
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
Маслините и лукът нарязвате наситно, като лука запържвате в предварително загрятото олио до златисто.
В купа смесвате брашното, бакпулверът, содата бикарбонат. Добавяте запърженият лук, маслините и разбитото яйце, наливате бирата и разбърквате добре. Ароматизирате с наситнен пресен джоджен и замесвате до меко тесто, ако е необходимо добавяте още малко брашно.
Тестото поставяте в намазнена и набрашнена правоъгълна кексова форма. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Идея: Може да прибавите и почистени слънчогледово семки.
Може да го приготвите като класическа рецепта за хлая, като замните содата и баклувера с мая. Аз лично предпочитам този вариант
Когато се изпече хляба може да го нарежете на тънки филийки и да ги препечете допълниелно във още горещата фурна:) по желание можете да намжите филийките преди да ги препечете с масло овкусено с подправки по избор
Става превъзходно хрупкаво мезе за бирата! с гарантиран произход:)) Наздраве!