Пикантни пилешки крилца
Добави към моето меню
Пикантни пилешки крилца на фурна
рецепта за мезе за бира или студено бяло вино – лесна и бърза за приготвяне
1,5 кг пилешки крилца
2 – 3 скилиди чесън
настъргана лимонова кора
лимонов сок
2 – 3 с.л. тъмен соев сос
2 с.л. ракия (или водка)
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед
черен пипер на вкус
* Пилешките крилца се почистват и им се отрязват връхчетата. Разрязват се на 2 части;
* От соевия сос, зехтина, ракията, черен пипер на вкус и настърганата лимонова кора се приготвя марината. В нея се потапят крилцата и се оставят в затворен съд поне за 30 мин (може и за една нощ в хладилника);
* Пекат се в голямата тава на фурната на 200 градуса, около 40 мин, или до готовност – стават златисти и хрупкави;
* Останалата марината се загрява в малка тенджерка и се добавя меда и прясно изцеден сок от един лимон. Разбърква се и като поври на слаб огън около 10 мин пикантния сос се сервива с изпечените крилца.
Идея: Могат да се сервират с ризото от кафяв ориз със зеленчуци.