Бобфест
Добави към моето меню
Какво: Бобфест
Къде: Радуил, Самоков
Кога: 1 – 2 септември 2018 г.
На 1 и 2 септември 2018 г, в село Радуил се проведе 16-ти международен фестивал “Бобфест”.
За прословутия радуилски боб се знае още от края на 1892 г., когато по време на първия Пловдивски панаир, качествата му са били оценени с грамота и патент от цар Фердинанд. Началото на Бобфеста в с. Радуил (община Самоков) е поставено през 2003г по идея на читалищния деец Георги Божилов. Селището е планинско и бобът е една от традиционно отглежданите местни култури. Организатори на Бобфеста са кметството и читалището на Радуил и община Самоков. Бобфестът се организира всяка година през месец септември (първата събота и неделя), като от 2004г той вече е Международен фолклорен фестивал.
Освен очакваната кулинарна изложба, посветена на местния фасул, както и огромното количество боб чорба, която ще се вари в двора на красивата радуилска църква, гостите на фестивала ще могат да оценят и изложението на предмети на традиционните занаяти, както и да се насладят на изключително богатата фолклорна програма с участници от страната и чужбина.
20 награди “Златен Фасулицър” ще получат участниците в конкурсите за танци и пеене на тазгодишния “Бобфест” в село Радуил. За гостите на фестивала ще бъдат приготвени 1000 порции радуилски фасул, който е сертифициран през 1900 г. от княз Фердинанд. Бобфестът е част от есенната програма на фестивала “Нестия”.
За 15-та поредна година бобфестът в Радуил, самоковкса област, обещава на посетителите фолклорен празник с българска музика, танци и така традиционния за нашите ширини боб. Христо Станков – председател на фолклорен център “Нестия”, обясни, че фестът е създаден, за да популяризира българската бобова култура и основното препитание в планинския район. Директорът на фестивала Мима Божилова обеща повече награди и много фолклорни състави.
“Правим този празник 15 години и се радваме, че все още издържаме на това напрежение. Не е лесно да накараш 70-80 състава от далечни и близки места в България да присъстват. Посещават ни много гости – от Сърбия, Македония, Гърция и Турция”, посочи тя.
Според Христо Станков интересът към българския фолклор се е възстановил, а доказателство е хорото, което се е вило до 3 часа през нощта на миналогодишния “Бобфест”.
Зрял боб и рецептите приготвени с него са един от най-характерните продукти на българската кухня.
Рецепти с боб
Смилянският боб е много популярен. Празник на Смилянския фасул
Фейсбуйк събитие: https://web.facebook.com/events/1366986760071754/?