Последни Рецепти
Последни Статии

Богородични заговезни

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Богородични заговезни
Богородични заговезни са на 31 юли. На 1 август започват Летните или Богородични пости, които продължават 2 седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.
По традиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове.
В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

bogorodichni zagovezni
На Богородични заговезни се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.
На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.
Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденския. Забранява се консумирането на месни и млечни продукти и алкохол.
На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба.
През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са “сухи” – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

На този ден имен ден имат хората, носещи името Евдоким, Евдокия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории