Любопитни факти за хляба
Добави към моето меню
Ако се погледне календара за празничните дни в кулинарията ще се види, че има няколко дни, които са посветени на хляба –
February 23 National Banana Bread Day – Ден на банановия хляб
April 25 National Zucchini Bread Day – Ден на хляба с тиквички
June 5 National Gingerbread Day – Ден на хляба с джинджифил
September 16 National Cinnamon-Raisin Bread Day – Ден на хляба с канела и стафиди
November 17 Homemade Bread Day – Дена на домашно приготвения хляб
December 22 National Date Nut Bread Day – Ден на хляба с ядки – това е преди Коледа и това са рецепти с много ядки и сушени плодове, често в сладък вариант
На 16 септември в много страни по света празнуват Деня на хляба.
Хлябът е основен поминък и препитание на хората от древността до днес. Култивирането на пшеница е започнало от Азия. През годините е преминало към Европа и останалата част от света. Покрай насажденията с пшеница са се образували населени места, заради работата, която те могат да осигурят.
Любопитни факти за хляба
1. Древните гърци са произвеждали повече от 80 вида хляб преди 2500 г.
2. Хлябът е бил толкова важен за египетския начин на живот, че е бил използван като валута. Толкова го почитали, че често го поставяли в гробниците.
3. Хлебопроизводителите са били най-силните кредитни брокери през Средновековието във Франция. Крал Луи IV е казал: “Този, който контролира хляб на една нация, е по-голям владетел от онзи, който контролира душите им”.
4. Във Великобритания на Нова Година се е оставяло парче хляб пред вратата, за да донесе топлина и богатство през следващата година.
5. Скандинавските традиции твърдят, че ако едно момче и момиче ядат от един и същи хляб, те ще се влюбят.
6. Суеверие казва, че е лош късмет, ако държим хляба обърнат с лицето надолу
7. Четиричленно семейство може да живее 10 години с хляб, произведен от един декар пшеница.
Какви празници на хляба има у нас
– Националния ученически празник „За хляба наш…” – провежда се от 1998 г.
– Празник на хляба се провежда село Ресен, В. Търновско – през юли
– Панагия – въздигане на хляба в Кюстендил, който се провежда традиционно на 15 август – Голяма Богородица
– Празник на хляба в Стара Загора – 12 октомври
– Световен ден на храната. Световен ден на хляба – 16 октомври