Последни Рецепти
Последни Статии

Закуска за ученика

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Закуската на ученика
Лятото си тръгна и настъпи есента. Заедно с това свърши и лятната ваканция. Децата отново са на училище, чакат ги учители и съученици, интересни междучасия, ще носят хубави и лиши оценки, ще пишат дълги домашни ….

buket jus
готови за първия учебен ден – измайсторихме букети за любимите учители, купихме книги за училищната библиотека и опекохме курабийки за почерпка в класа (от профила на приятелка, майка на 3 деца)

В много училища изискванията към децата растат, натоварването и броя на учебните часове и на предметите се увеличава. Ето защо как ще започне денят на нашето дете е толкова важно. А денят започва със закуската.
Закуската, се определя от диетолозите като най-важното ядене през деня, защото зарежда детето с енергия и осигурява нормален обмен на вещества в организма му. Затова е важно да изградим навик на детето ученик да закусва преди да излезе за училище.
От закуската понякога може да зависи настроението за целия ден, трябва да бъде не само хранителна, вкусна, но и любима, такава, която ще се изяде с желание, да е привлекателна на вкус и външен вид. Децата често са взискателни и отказват да се хранят, ако не им харесва. Затова и за много майки е актуален въпроса „Какво да приготвя за закуска, че детето да го изяде?“ Приготвянето на храната изисква планиране и свежи идеи, които започват да се изчерпват скоро.
Затова е и тази рубрика, вкусни и полезни рецепти, които ще се харесат и на децата, а защо не и на възрастните. Много от тях са подходящи не само за закуска, но може детето да я вземе със себе си на училище или ние с нас на работа.

Най-лесно е да приготвим сандвич – филия пълнозърнест хляб с парче сирене, кашкавал, пастет от извара или филе (от нетлъсто месо) или риба, да добавим свеж зеленчук или плод, който може да бъде поднесен и като прясно изцеден сок. Освен продуктите, голямо значение има как ще бъде оформен сандвича.

sandvichi
весели сандвичи, малките деца се “хранят с очите” – цветно, с фигурки на любими герои, цветна кутия, шарена салфетка …

zakuska 5 min
филийка пълнозърнест хляб в тиган с незалепващо покритие и в нея е запечено яйце – вкусно и ефектно

Вариант 2 – многообразие от зърнени закуски – овесени ядки, мюсли, корнфлейск, поднесени с мляко и плодове.
Може да подготвяме закуска от вечерта или така да планираме времето сутрин и да приготвим малки кексчета, макарони, палачинки.

polenta
качамак с чери домати и кашкавал или колко е важно как ще изглежда закуската

Хубаво е всяка сутрин да има топла напитка – чаша мляко, горещо какао, чай с мед и лимон или чаша прясно изцеден сок (може и домашен нектар)

Закуска за голямото междучасие (към 10 ч.)
Учебната програма е натоварена и учениците се прибират вкъщи към 13.30 ч. Затова и закуската в голямото междучасие е важна.
Учениците от първи до пети клас получават чаша топло мляко или плод в училище.
По-големите могат да носят ябълка или банан в раницата за училище. Какво да кажем, че по-добър заместител на предлаганото в училищната лавка е това приготвено у дома – може да е сандвич като на закуска, плод, може да сложите и нещо, което вашето дете обича.
Важно е и как ще бъде опаковано – различно е, ако сложите сандвича в кутия с весела картинка, шарена салфетка. Не забравяйте и бутилката с вода на вашето дете.

Споделете вашите проверени рецепти

Няколко идеи от нас
Мъфини с извара
Вкусни малки кексчета с извара, босилек и семенца – вкусна закуска и времето стига за да се направи и в работен ден

Бисквити Хари Потър
Рецептата е лесна и може да я приготвите заедно с вашите деца. Историята за героя, приготвянето заедно ще ги направи много вкусни за тях. Важен момент е какво име ще да дадете на някаква рецепта, дали детето ще ви помага в приготвянето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории