Броколи помага при диабет
Добави към моето меню
Много е казано за полезните свойства на броколи. Този зелен зеленчук, който присъства през есента на трапезата ни, а замразен през цялата година, освен че е диетичен и се приготвя много лесно – може да се хапва дори суров или след кратка термична обработка на пара (не повече от 2-3 мин), в съчетание с други зеленчуци или сирена
Рецепти с броколи
Много полезни са и кълновете от броколи, които може да си приготвите у дома, ако намерете семена.
Броколито предпазва от рак
Броколи помага при рак на гърдата
Броколи помага при диабет
В средата на юни 2017 г. бяха публикувани резултатите от шведско изследване, според което сокът от броколи помага за контролиране на диабета
Според проучването консумацията на чаша сок от брколи, известен като суперхрана заради противораковите си свойства, помага за контролиране на диабета, а в някои случаи – и за предпазване от заболяването.
Авторите на изследването от университета на Лунд са установили, че химикалът сулфорафан в броколито влияе съществено върху намаляването на нивата на кръвната захар. Според специалистите съединението може да се използва като алтернатива при пациенти със затлъстяване, които не могат да приемат метформин – първи избор при лечението на диабет тип 2, заради ефекта му върху бъбреците.
Веществото сулфорафан, което се съдържа в броколито помага в борбата с рак на стомаха, рак на гърдата, на маточната шийка, на простата. Подобрява функцията на черния дроб и спомага за регулиране на кръвното налягане и да подобри бъбречната функция. Също така стимулира антиоксидантна защита в тялото, които могат пряко да намаляват оксидативния стрес и да забавят спада в имунната система.
Освен в броколито сулфорафан се съдържа и в друг представител на кръстоцветни – карфиол.
Полезни зеленчуци при диабет
Специалистите смятат също, че консумацията на броколи и пиенето на сок от зеленчука може да помогне за предпазване от диабет при хора, предразположени към заболяването. Става въпрос за индивиди с преддиабет – състояние, при което нивата на кръвната захар са повишени, но недостатъчно, за да бъде разглеждано като диабет