Последни Рецепти
Последни Статии

Червени чушки

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Червени чушки, червен пипер

Червените чушки в зависимост от сорта и стадия на зреене могат да бъдат от яркочервени, оранжеви, а в незрял вид са зелени
Съдържат много витамини.
По съдържание на витамин С имат повече от лимона.

червени чушки
Съдържат
Калории, ккал: 27
Белтъчини, г: 1.3
Мазнини, г: 0.0
Въглехидрати, г:

Съдържат особено вещество капсаицин, което им придава лют вкус на някои видове чушки. В зависимост от количеството на съдържание на капсаицин има сладък пипер и люти чушки.
Един от сортовете, който е подходящ за готвене и консервиране е Капия и Саврия
В 100 г чушки се съдържат около150-250 мг витаминС, при дневна норма 100 мг. Витамин С, който се съдържа в чушките притежава антихистамитни свойства и така улеснява дишането.
Чушките са богати на каротин и почти всички витамини от група В.
Съдържат също полезни захари, ефирни масла, калий, натрий, желязо, фосфор,
Съдържат също бета-каротин и витамин С, които спомагат да не се образуват ракови клетки, затова се използват при лечение на болни от рак, при хранителни разстройства язва.
Зеленият пипер е богат на р-кумарова и хлорогенова киселина, които спомагат за отвеждане на нитроксидите, които са потенциални канцерогени от организма
В червените чушки, както и в доматите се съдържа ликопин, който се използва за превенция на рака. Две червени чушки на ден може да се използва за предпазване от рак и сърдечни болести.

Червените чушки могат да влязат в най-различни роли в приготвянето на рецепти. Много са вкусни със сирене, с яйца, миш маш е рецепта, на която едва ли има някой, който може да устои
Могат да се използват сурови, мариновани, печени, варени, печени на жар, в чушкопек, да се комбинират с други зеленчуци. Да приготвяме салати, основни ястия, апетитки, лютеница, сосове, кетчуп, стрити ги използваме като червен пипер в много ястия. Червените пълнение чушки е рецепта символ на трапезата на Бъдни вечер.
Зададохме на нашите читатели въпроса
Какво приготвяте с червени чушки? Зимнина, печен червен пипер, правите ли сушени червени чушки
В. Левунлиева Правим и сладки сушени чушки и люти чушлета, нанизани на “вързи”! Чушките ги готвим – пълнени с ориз и боб, без месо, а от лютите чушлета слагаме в почти всички манджи!

даниела давидова Аз суша така наречения селски пипер,който се оказа ,че расте само при нас в Западната част на България после го ползвам за пълнене или за лютика с картофи,а от пресните червени чушки стават страхотни чушки бюрек-печена чушка се пълни с яйца,сирене,кашкавал и мек колбас и след това се панират в брашно и яйце -стават страхотни

Статии за червени чушки
Как замразим чушки във фризера
Как да направи сушени чушки
Диета с червени чушки

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории