Последни Рецепти
Последни Статии

Годината на черната змия

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

На 10 февруари настъпва Китайската нова година на Черната водна змия
Китайската Нова Година

Според китайския календар годината на Змията ще започне на 10 февруари 2013 година и ще продължи до 31 януари 2014 г.
Отново ни чака покровителството на черно водно същество. Но докато Драконът има ясно изразен мъжки характер и е под знака Ян, то Змията има женски характер и е под знака Ин. “След бурните енергии на Дракона, които раздрусаха света през 2012 г. със социални, обществени и природни катаклизми Годината на змията ще внесе малко мъдрост и спокойствие”, коментират експерти по китайския зодиак. Те очакват животното да стабилизира живота на планетата през идните месеци.

година на змията 2013

Според източната философия за времето и пространството змията е символ на мъдростта и земното начало. Цветовете в нейната година са черно, тъмно синьо, както и пастелните земни тонове. Закриля искрените и честни хора и не се отнася добре към онези, които вдигат само шум около себе си. Невидимите сили, символизирани от влечугото, подкрепят рисковите начинания, но само ако са обмислени от всички ъгли.

Черната водна змия носи и символа на новото начало, на парите, на зачатието, както и на творчеството. Змията още обича тишината и спокойствието и ненавижда шума, скандала, лъжата и интригата. Под нейния знак са дълготрайните бизнес партньорства, които ще започнат да носят дивиденти. В любовен план силните страсти ще са по-скоро рядкост, тъй като вселената ще толерира не мимолетните, а сериозните връзки. Човек би могъл да се върне и към старата си любов, а онези, които са от дълго време заедно, ще сключат брак и/или ще се сдобият с потомство. Всичко, което е свързано с изкуството, като музика, рисуване, дизайн, писане ще носи успех на хората.

В българската традиция влечугото е пазител на къщата. Като примерна къщовница змията ще се заеме да подреди хаоса, който ни донесе предходната Годината на Дракона.

китайска сладкарница
Посрещането на Новата година в Китай е свързано с много приготовления, витрината на една сладкарница в Китай в очакване на празника

История на Китайската Нова Година и защо се нарича Празник на Пролетта
Всяка година, когато зимата е към своя край и наближи пролетта, китайският народ с голямо желание и предварителна подготовка отбелязва първия традиционен празник за годината – Празника на пролетта.
В миналото, когато китайците използвали лунния календар, Празникът на пролетта се наричал “Нова година”. Той е съвпадал с първия ден от първия лунен месец – началото на новата година. След Шанхайската революция през 1911 г., Китай възприема Григорианския календар. За да се разграничи Нова година според лунния календар и Нова година според Григорианския календар, Новата година според лунния календар била наречена Празник на пролетта (отбелязва се в един от дните в периода от последната декада на януари до средата на февруари).
В нощта срещу Празника на пролетта – навечерието на Новата година според лунния календар, е времето, когато семействата се събират заедно на обилен обяд, следван от вечер на приятни разговори и игри. Някои семейства не спят цяла нощ, за да “изпратят годината”. На следващата сутрин хората посещават домовете на своите роднини и приятели, за да им честитят Новата година и да си разменят благопожелания. По време на Празника на пролетта, хората украсяват домовете си с новогодишни картини и стихове, които носят късмет, а в много части на Китай се организират различни традиционни мероприятия, известни са танците на лъвове, танците с драконови фенери, гребане с лодки и ходене на кокили.
Празниците продължават 15 дни.
На празничната трапеза има чай и китайски алкохол.

В България ще бъде отбелязана с представлението на Тибетският танцов театър „Мелодия от небесата“, което ще бъде представено на 21 февруари в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized