Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколад

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Има една дума, която на всички езици се произнася по един и същи начин.
Шоколад

Световен ден на шоколада (World Chocolate Day) е 11 юли. Ден на шоколада за първи път се празнува през 1995 г във Франция.

Седми юли е Европейският ден на шоколада.
Датата е избрана още през 1550 година, когато е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз.
Историята показва, че в Европа какаото е пренесено през 1528 г. от Фернандо Кортес
В България шоколадът навлиза веднага след Руско-турската война и със създаването на Княжество България.
„Трябва да знаем, че оригиналният шоколад отключва производството на хормона ендорфин в мозъка на човека, който ни прави доволни и щастливи. Затова какаото е символ на просперитет, на спокойствие, на наслада от живота” казва председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.

chocolate Pix 2

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, който прави твърд шоколад
През 1875 г. в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад.

Любовта към шоколада е единодушна и интернационална. Шоколадът е едно от най-древните лакомства. Той е получил висока оценка заради способността му да укрепва силите. Човечеството се е научило да вари шоклад още преди хилядолетия. В древността школадът се е консумирал под формата на гъста напитка, а рецептата му – тайна, достъпна само на посветени. Наричат го “сладкият наркотик”, защото е доказано, че към него се привиква. В състава на шоколада има антиоксиданти, които забавят процеса на стареене, той способства за създаването на ендорфини – хормоните на щастието. Учените са открили, че шоколадът съдържа вещества, които биха могли да се преборят даже с рака.
Първият “дегустатор” на шоколада е испанският конкистадор Ернан Кортес, почерпен от ацтекският вожд Монтесума ІІ. Кортес пренася в Европа първите какаови зърна и рецептата за приготвлението на вълшебната сладостна напитка – символ на бодрост, сила и мъдрост. Постепенно от “строго засекретен” продукт, достъпен само за кралете, шоколадът става любим на целия свят.

Шоколадът е една от най-популярните храни. Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Шоколадът, а най-вече черният шоколад съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.
Специалисти от Китайската академия на науката потвърждават, че шоколадът в малки количества понижава нивата на “лошия” холестерол. Проучване на специалисти от Германия, обхванало над 19 хиляди души, установява, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Или – “Малко шоколад всеки ден държи кардиолога далеч от мен”.

Горещ, студен, твърд, течен, натурален, с ядки, със стафиди, с какви ли не добавки и съчетания шоколадът си остава едно от любимите ни изкушения. Въпросът е как да достигнем до ценните съставки, извлечени от божествения плод, без да трупаме килограми и угризения

Рецепти с шоколад
Течен шоколад, домашен
Шоколадов мус
Шоколадови палачинки
и многооо други

Най-популярните световни музеи на шоколада:
Музей на шоколада в Кьолн, Германия,
Музей на тайните на шоколада в Гайсполсхайм, Франция,
Чудният свят на шоколада и шоколадовата фабрика в Нюхейвън, остров Филип, Канада,
Музей на шоколада ШокоСтори в Брюж, Белгия,
Музей на шоколада в Барселона, Испания,
Музей на шоколада в Ню Брънзуик, Канада,
Музей на шоколада ШокоСтори в Прага, Чехия,
Музей Кенди Американа в Литиц, Пенсилвания,
Музей на шоколада, остров Джеджу в Република Корея,
Музей на шоколада Нестле в Мексико сити.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории