Последни Рецепти
Последни Статии

Доматите намаляват риск от рак на гърдата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Група американски учени провели изследване в което са изяснили, че доматите могат да се използват при профилактика на рак на гърдата.
Оказва се, че редовната употреба на
Доматите намаляват риск от рак на гърдата

Оказва се, че редовната употреба в храненето на домати значително намалява ръста и размножението на единичните ракови клетки в организма на жените. Доматите са богати на ликопен – каротеноиден пигмент и придава на зеленчуците наситения червен цвят.

Трябва да се отбележи, че рак на гърдата е едно от най-разпространените заболявания при жените
Профилактика на рак на гърдата

domati pylneni

В това изследване са вземали участие 70 жени, които са минали менопауза. Всяка от жените включвала в менюто си няколко домата. В резултат се изяснило, че редовната употреба на домати и храни приготвени с домати повишава нивото на хормона адипонектин.
Адипонектин е хормон, който се произвеждан в мастната тъкан, с потенциално влияние върху развитието на затлъстяване. Въпреки че ролята му не е напълно изяснена, категорично е доказано, че пациенти, страдащи от затлъстяване, имат ниски нива на адипонектин и обратно – след понижаване на телесното тегло концентрацията на адипонектин се повишава. Експерименти, проведени върху лабораторни мишки, показват загуба на тегло след външно приложение на адипонектин.
Адипонектин също така защитава клетките от преждевременна гибел и от окислителни процеси.
Учените препоръчват на жените да променят своето меню като добавят в него домати. Употребата им позволява значително да се намали риска от развитие на онкологичен процес в гърдите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории