Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на градинаря

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 1 август отбелязваме Деня на градинаря.

Честването му у нас е възобновено през 1993 година в град Брезово.
Това е ден на тези, които обичат растенията и се грижат за тях. За добър резултат в градината трябва не само труд, но и много желание, да знаеш много неща за растенията, за почвата, за времето, за различните сортове.
Календар на градинаря
Хоби градинарство

gradina avgust darove
градината през август – домати, чушки, патладжани, тиквички, краставици, червено цвекло

Каква е ползата от работата в градината?
Освен вкусни и полезни плодове и зеленчуци отгледани в градината, защото никой не може да сравни аромата на доматите от градината на баба и това, което се предлага в магазина. Има още една – удоволствие и здраве. Да видиш как в градината расте, преборва се с бурени, вредители, суша, дъждове и се ражда плод – ароматен и сладък.
Да умееш да твориш с двете си ръце и с душата си. Българска черта е домакинята да мечтае за къща и за малка градина. Ако не,, поне за тераса на която има много цветя. Работата в градината, в това да отгледаш със собствените си ръце домати, тиквички, цвете е вид терапия, урок, който не се преподава в училище, но ни прави по-здрави и по-добри.
Красотата на българската градина, в поемата „Изворът на белоногата” на Петко Славейков, отговора на Ралица на везира – тя описва 23 вида цветя

Градинарите имат и своя светец
Св. мъченик Фока, наричан градинар, който се чества на 22 септември
sv_Foka_gradinar
В град, Синоп живял Фока. Той си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички минаващи. Понеже се отличавал с голяма любов към ближните и със страннолюбие, той благоустроявал повече духовната градина, отколкото веществената; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории