Последни Рецепти
Последни Статии

Детокс диета може да е опасна за черния дроб

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Следпразнични детокс диети са опасни за черния дроб
Лекари (хепатолози) предупреждават всички, които планират да направят детокс диета след коледните и новогодишните празници от вредните последствия от прекомерната консумация на храна и алкохол, че това не е паницея.
С детокс диета дори може да се нанесе вреда, ако не е добре планирана, съобразена с организма и начина на живот, както и със зезонни продукти. Използването на медикаменти трябва да става само след изследване и наблюдение от лекар.

yoga pix 1
Вашето тяло е ваш приятел
Не се отнасяйте към него като към враг

Представители на организацията „Hepatitis Australia“ са провели изследване-анкета на 600 човека, като 70% от тях са смятали, че диета направена с използване на детокс-препарати ще им помогне да възстановят нормалната функция на черния си дроб.
По думите на специалиста гастроентеролог Саймон Старсер подобни експерименти с черния дроб са опасни, защото могат да навредят, тъй като мазнините се натрупват в клетките и нито една диета не може да се справи с това. На практика в черния дроб не се натрупват никакви токсини, за да се поддържа в добро състояние е необходимо през цялата година да се грижим за него като следим за храната, която приемаме и се придържаме към здравословен начин на живот.
Ако човек има здравословни проблеми с черния дроб, то детокс диета може да му навреди, защото рязкото намалявана на теглото може да доведе до увеличаване на концентрация на мазнини в черния дроб. Това може да ускори заболяването и да доведе до печални последствия като рак или цироза, възникването на които може да се провокира от прекомерна употреба на алкохол.
Детокс-диета


(Хепатолог се наричат специалистите по чернодробни заболявания, но ако не е сериозно заболяване може да се отиде при гастроентеролог, специалисти хепатолози в България са Проф. Константин Чернев и проф. Захарий Кръстев)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории