Последни Рецепти
Последни Статии

Диета с черен пипер

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Най-бързият метод за отслабване – Диета с черен пипер и пикантна храна

Британски учени неведнъж са препоръчвали да се прибягва до екзотични методи за коригиране на телесното тегло, като строгите диети „се смекчат“ чрез използване на подправки, включващи голямо количество черен пипер.

Същата съставка в черния пипер, която ни кара да кихаме, всъщност ни поддържа фини. Пиперинът блокира образуването на нови мастни клетки. По думите на Уей-Хюн Парк от Sejong University, Сеул, Южна Корея пиперинът потиска диференцирането на мастните клетки, което и го прави подходящ за прилагане при подобни терапии.

Полезните ефекти начерния пипер са познати от столетия и се използват в традиционната народна медицина на източните народи. Черният пипер е прилаган при диария, холера и други стомашно-чревни заболявания. Полезните ефекти се появяват след като навлезе в кръвообращението. Чрез лабораторни методи и компютърни програми сега учените разкриват механизма му на действие на молекулярно ниво – пиперинът се намества в генната експресия в мастните тъкани. Изследванията показват, че съставката влияе на активността на отговорните за формирането на мастни клетки гени. Ползата му е, че поставя верижна реакция, която пренасочва специализирането на клетките, коментират изследователите пред the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

pepper pix
Храни, които ускоряват метаболизма

Анализирайки резултатите от друго изследване, индийски учени потвърдиха уникалните свойства на черния пипер.
В рамките на проучването на особеностите на контрола върху телесното тегло учени от университета Шри Венкатесвар в Индия изясниха, че храната с много подправки позволява да се намали вредният ефект от мазнините и холестерина в организма.

Изследвания с мишки дадоха възможност да се установи, че гризачите, които консумират храна с подправки, са с по-ниска телесна маса в сравнение с побратимите си, които са на обичайния за тях хранителен режим.

Учените констатирали, че черният пипер допринася не само за по-малкото съдържание на мазнини в организма и по-ниското ниво на кръвната захар, а и за укрепването на костните тъкани.

За изгарянето на мазнините отговаря уникално органично съединение – ароматният алдехид пиперонал. Става дума за вещество, благодарение на което миризмата на отделни натурални продукти се усеща като силна и в редица случаи като неприятна.

spice pix 2
Червеният пипер помага в борбата с наднорменото тегло

Според британските диетолози и генетици, експериментите с гризачите могат да се приспособят към диетите за хора. По данни на учените, пиперонал може да окаже въздействие върху т.нар. генетично предразположение към затлъстяване, което се предава от родители на децата им.

Медиците отбелязват, че диетата с черен пипер си остава най-бързият метод за отслабване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории