Последни Рецепти
Последни Статии

Да поговорим за диетите

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Още няколко мита за диетите

Всеки мечтае за стройно тяло, но на първо място трябва да се мисли за здравето. Много хора генетично са предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети.
Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню: 2200 ккал за жените и 3000 за мъжете.
Тези цифри са получени по следния начин: средностатистическото количество на консумираните калории минус количеството енергия, което губим при всекидневните си движения.
Ето някои ккал/час за човек с тегло 60 кг: сън – 49,8, почивка в леглото (без сън) – 66, хранене в седнало положение – 84, разговор “на крак” – 189, работа на компютър – 120, бърсане на прах – 148, измиване на съдовете – 126, ходене по равен път (с 4 км/ч) – 192.
За да помогнат, психолозите също са разработили няколко начина, помагащи да се излъжат “гладните” очи. Малките и тъмни чинии визуално увеличават количеството храна в тях. Малките лъжички също помагат, защото нашият мозък брои количеството движения “от чинията – в устата”, а с увеличаването на тези движения, ние като че ли изкуствено засищаме организма си.
Установено е също, че някои аромати потискат апетита. Това са миризмите на зелената ябълка, банана, ментата, лавандулата, розата.

А това са още няколко мита за диетите:
Най-добрата диета – това е гладът.
Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини дори от най-леките продукти. Освен това, гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза.

Най-добрата диета е еднократното дневно хранене.
Точно обратното – най-добрата схема е 7 пъти хранене за деня, като се приемат малки порции.

За да се отслабне, трябва да се прекрати храненето 4 часа преди съня, последното хранене да бъде в 19.30
Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа. Тези 2 часа трябва да се пресмятат от времето, когато действително си лягаме да спим, а не от абстрактния час – например 19.00.

Сиренето и кашкавалът са диетични продукти
Не е вярно. Като всички други млечни продукти те са полезни, но съдържат средно 40% мазнини. По-добре е да се избират обезмаслени или нискомаслени видове.

Месото и зеленчуците трябва да се консумират отделно.
Грешно. Зеленчуците помагат на организма да усвои белтъчините, съдържащи се в месото. Изключение правят само тези зеленчуци, които съдържат голямо количество скорбяла: картофите, бобовите и тиквените. Те действително трябва да се употребяват отделно. Погледнете таблицата на съвемстимите храни – това е същността на разделното хранене – Разделно хранене – съвместими храни. В разделното хранене, в зависимост от преобладаващия хранителен продукт, храните се делят на:. Белтъчини: месо, птици, риба, сирене, кашкавал, зърнени храни …

От бирата се пълнее
Абсолютно погрешно мнение. Пълнее се от мазните мезета, които често се консумират с бирата. В действителност бирата е по-ниско калорична от плодовите сокове, колата, газираните напитки или сухото вино. Много диетолози смятат, че качествената бира, в това число и нискокалоричната, може да послужи като хранителна добавка при диетите.

Обезмаслените млечни продукти са по-малко питателни.
Това не е така. Обикновената извара съдържа 18% мазнини, 14% белтъчини, 2,8% въглехидрати и 232 ккал. А обезмаслената – само 0.6% мазнини, 18% белтъчини, 1.8% въглехидрати и 88 ккал. Следователно обезмаслената е по-полезна.
Други общи условия за здравословно хранене са: минимум алкохол (никакви концентрати), захар и стрес, максимум целулоза, радост и самоуважение.
И позитивно мислене

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории