Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на Петър Димков при остеопороза

Добавено в Билки, Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури. Въпреки че жените по-често страдат от остеопороза, мъжете също не са застраховани и развиват заболяването.
Остеопорозата става особено опасна при жените от периода на менопауза, когато хормоналните промени създават условия за загуба на костна плътност. В резултат на заболяването при жените над 50-годишна възраст се отчита висока честота на изтъняване и фрактури на шийката на бедрената кост.
Плътността на костите се дължи на запълването на костната матрица с минерални соли, което и дава здравината им. Костта също, както останалите тъкани в организма, е „жива“, губи клетки, възстановява ги, т.е. обновява се или става жертва на дефицитите в организма.

Хранителен режим за борба с остеопорозата
Остеопороза 1

Рецептите на Петър Димков при остеопороза

– Билкова тинктура
Приготвяне: Вземат се по 200 г чист маслинен зехтин и лимонов сок и към тях се добавят следните съставки, които можете да намерите във всяка аптека:
Тинктура валериана симплекс (чиста) – 20 г;
Тинктура kpamеги (от глогови листа) – 20 г;
Аква лауцераза (вода от горчиви бадеми) или Аква ментае (ментова вода) – 15 г;
Камфор на прах – 1 г;
Олио ментаe (ментови капки) – 20 капки
Забележка: При високо кръв но налягане към горната смес да се добави 1 с. л. канела на прах.

Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се пие по 1 с.л.

– Отвара
Приготвяне: Смесват се по 80 г от билките: агримония, борови връхчета, бял равнец, спирея, росопас. Разбъркват се добре и от полученото се отделят 2 с. л., които се запарват с 500 мл кипяща вода и заедно с 1-2 с. л. чист пчелен мед врат 15 минути. Като изстине се прецежда.

Как се приема: Двадесет минути след сместа (сутрин, обяд и Вечер) се пие по 75 мл.

– Диета
Храната трябва да е пълноценна, с повече белтъчини, витамини и калций.
Сутрин на закуска да се пие по 1 чаена чаша овесено мляко (2 с. л. очистен и измит овес врат в 600 мл вода 30 минути. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), засилено с 1-2 с. л. смлени орехови ядки, 1 с. л. мед и 1 филия ръжен хляб.
След обяд и вечер да се взема едно от дадените средства: смес от 1 ч, л. бъзов мармалад, засилен с 1 ч. л. прах от опечен до бежов цвят джолан от теле, стрит на прах, и рафинирана сяра на прах в доза на върха на ножа. 1 с. л. настойка от яйца и лимони, приготвени по следния начин: 3 цели пресни кокоши яйца се измиват добре, слагат се в буркан и се заливат със сока от 9-10 лимона без семките. Киснат в него 3-4 денонощия, докато се стопят черупките, след което сместа се разбърква с вилица, изваждат се ципите на яйцата и се добавя 200 г небет шекер, счукан на ситно. Добавят се и 50 г чист винен коняк, за да не вкисне настойката. Държи се на студено в хладилник. Преди употреба се разклаща

Процедури
Вечер преди лягане:

Да се прави разтривка на гръбнака с камфоров спирт, след което болното място да се масажира с настойка от риган (9 с. л. се заливат с 500 г чист маслинен зехтин. Всичко това ври на водна баня 1 час, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване).
Веднага след това се прави парен компрес на засегнатите места във вид на торбичка, която изцяло да ги покрие, напълнена с търпимо гореща морска сол. Налагането е с продължителност 10-20 минути.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории