Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на баницата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празник на баницата
Благодарение на травел агенциите, знаем за Фестивала на баницата, който се порвежда в Бяла паланка в Сърбия. Включително и ние сме ходили до там – минаваш границата, стигаш Пирот, пазаруваш сирене, кашкавал, колбаси и след това стигаш и до Бяла паланка – разглеждаш, опитваш, вкусваш различни баници и като приготвяне и като плънка, с и без яйца… И се питаш, а в България има ли празник на баницата. Кратка проверка показва, че има поне три:

баница празник

1. Празник на баницата в село Баница
На 20 май 2017 се проведе 17-то издание на
Празник на баницата във врачанското село Баница
festival banica 5

2. Празник на баницата в Елхово
През септември 2016 г. се провежда за шести път. В кулинарния конкурс ще участват майстори от цяла Югоизточна България. Организаторите са кръстили празника „Баница вита – два пъти превита” и го посвещават на традиционната тракийска баница. Участниците са свободни сами да преценят с каква по вид баница се представят, която да е традиционна за населено място. Допускат се сладки, солени, с готови или точени кори.

баница празник 1
3. Фестивал на баницата в Разлог
За първи път се провежда през 2014 г. в началото на лятото. Това е празник на традиционната точена баница от този край. Посетителите имат възможност да дегустират няколко вида баници – с локум и ябълка, със сирене, с яйце и масло, с булгур, ялова баница и още много сладки и солени тестени изкушения.

снимките са на Жоро Александров, село Баница Врачанско, 2015 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории