Агнешка дроб сарма
Добави към моето меню
Агнешка дроб сарма
рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
На великденските празници, задължително приготвяме и дроб сарма. Ето и рецептата, по която се научих да я правя от свекърва ми.
1 – 1,200 кг агнешки дреболии,
2 ч.ч. ориз,
1 връзка лук,
олио,
сол,
черен пипер,
джоджен (по възможност пресен).
За поливка
3 яйца,
1 с.л. брашно,
400 г кисело мляко.
Приготвяне на Агнешка дроб сарма
Дреболиите се изкисват във вода с 2 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Изплакват се добре, сваряват се и се нарязват на ситно. Бульонът се прецежда и се запазва. Запържваме лука в 50 мл, олио, добавяме ориза, запържваме за 2 мин. и добавяме агнешките дреболии. Подправяме със ситно нарязан джоджен (или сух), черен пипер и сол на вкус. Изсипваме сместа в голяма тава, добавяме 5-6 ч.ч. от бульона и печем в загрята фурна до готовност на ориза. За поливката- разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното, заливаме дроб сармата и запичаме за 10-15 мин.