Ярешко бутче
Добави към моето меню
Ярешко бутче
рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Продукти за ярешко бутче
1,5 кг ярешко бутче,
5-6 скилидки чесън,
сокът на 2 лимона,
1 к.л. червен пипер,
1/2 к.л. бял смлян пипер,
5-6 с.л. зехтин,
1 к.л. сол.
Приготвяне на ярешко бутче
12 часа преди печене, бутчето се поставя в тава за печене. Чесънът се пресова и с него се намазва бутчето. Полива се със сока от лимоните и зехтина и се подправя с червения пипер, белия пипер и солта. Покрива се с лист алуминиево фолио и се оставя в хладилника.
Преди печене се добавя чаша вода и бутчето се пече 2 часа, като първия час е покрито с фолио, а следващия час, фолиото се отстранява и от време на време при печене бутчето се полива със соса от тавата.
Рецептата за бутчето е от свекърва ми, която е чудесен кулинар.