Картофено агне
Добави към моето меню
Картофено агне, пълнено с кайма
рецепта Ваня Бикова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
За всички, които не успяха да си купят агънце за Великден!
Картофено агне, пълнено с кайма
2 кг картофи
500 гр.кайма
1 глава лук
1 морков
1 зелена чушка
100 гр. сирене
2 маслини за очи
1 маслина за ноздри
червена чушка за език
кимион, черен пипер, сол на вкус
олио
Приготвяне
Сваряваме картофите, обелваме ги и още топли ги намачкваме докато станат на пюре.
Разстиламе пюрето в тава.
В загрятото олио запържваме нарязания лук, добавяме каймата, подправките,
зелената чушка , рендосания морков и подправките. Щом се изпържи
каймата, я отцеждаме от мазнината и я разстиламе върху картофеното пюре.
Оформяме тялото на агнето, като каймата трябва да остане завита в пюрето.
Правим глава, уши и опашка. За очи – маслините, език – червена чушка,
ноздри-маслина.
Запичаме го в загрята фурна за не повече от 20 минути.Щом изстине го поръсваме със рендосано сирене.