Едно яйце на ден понижава риска от инсулт
Добави към моето меню
Кoнсумацията на едно яйце на ден може да помогне за намаляването на риска от инсулт, това е резултат от американско проучване.
Изследването показва също, че няма връзка между хапването на до едно яйце дневно и коронарна болест на сърцето.
Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ, които са прегледали и анализирали редица предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души. Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.
Хранене при инсулт
Едно яйце на ден понижава риска от инсулт
„Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар“, пишат изследователите в „Journal of the American College of Nutrition“.
Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси, както и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.
За да отслабнете – яжте яйца на закуска
Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A.