Яжте яйца всеки ден
Добави към моето меню
Яйцата са едни от най-достъпната храна. И като цена и като ползи за здравето. И може да се приготвят много рецепти с тях. Това са няколко причини да вкключвате в менюто си две яйца на ден – на омлет, сварени, на очи, запечени върху зеленчуци или със сирена – толкова много варианти, все бързи и вкусни.
6 причини да консумирате яйца всекидневно
По две яйца на ден за добра форма
Какво се променя, ако ядете по 2 яйца на ден?
– Яхцата са богати на витамини и минерали
Яйцата са естествен източник на витамини: B2, на B12, отговарящ за производството на червените кръвни клетки; витамин А за зрението и витамин Е, който се бори със свободните радикали в тялото на човека.
Яйцата съдържат и голямо количество желязо и цинк, които поддържат имунната система, както и фосфор за здрави кости. В допълнение, яйцата са богати на селен, йод, витамин D и други микроелементи.
– Яйцата предпазват очите от изкуствената светлина
Яйцата са богати на лутеин, жълт пигмент, концентриран в ретината на окото. Лутеинът предпазва очите от макулна дегенерация, която е сред основните причини за загуба на зрението. Той се намира в жълтъка и предпазва от развитието на очни заболявания. Благодарение на него, очите са защитени от вредната светлина, излъчвана от мобилните устройства, таблетите и компютрите, т.н. синя светлина.
– Яйцата – храна за диета
Потискат апетита. Яйцата са идеална храна за закуска, тъй като засищат и забавят глада по-дълго, отколкото храненето със зърнени храни. Хората, които консумират сутрин яйца, зареждат организма си с енергия, чувстват ситост и така се хранят по-малко през останалата част на деня. Едно яйце съдържа препоръчителната дневна доза витамин B2 (рибофлавин).
– Помагат за задържане на мускулната маса
Загубата на мускулна маса може да накара човек да се чувства слаб и да се намали физическата му издържливост. Поради голямото съдържание на протеини в яйцата, човек бързо възстановява мускулите си след тренировка.
Едно голямо яйце съдържа около 6 г протеин, като три грама се намират в жълтъка, а останалите – в белтъка.
– Яйцата намалят нивото на триглицериди в кръвта
Триглицеридите са мазнини, които се движат в нашето тяло чрез кръвообращението. Известни са като лош холестерол. Яйцата, които са пастьоризирани или обогатени с Омега 3, намаляват нивото на триглицериди в кръвта ни. Това допълнително намалява опасността от сърдечносъдови заболявания.
– Предпазват от рак на гърдата
Жените, които ядат поне 6 яйца седмично, предотвратяват с 44% риска от развитие на рак на млечните жлези, спрямо тези, които ги консумират по-рядко всяка седмица.
Холинът, който се съдържа в жълтъка, намалява риска от рак на гърдата, а дори консумацията само на две яйца за закуска, снабдява организма с половината доза холин за деня.