Последни Рецепти
Последни Статии

Елда – вкусна и полезна

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Елда – вкусна и полезна
Елдата е продукт, който присъства на нашата трапеза. Другото име под което е позната е гречка. Подобно на соята, може да бъде заместител на месото, защото съдържа лесно усвоими белтъчини. В някои рецепти може да се използва вместо ориз. Елдата е богата е на много вещества, като желязо, калций, магнезий, цинк, антиоксиданти и др., което я прави много здравословна храна и търсен диетичен продукт. Елдата е храна, която не съдържа глутен.
Рецепти с елда

salata elda 1
Салата с елда

Брашното от елда е обект на проучвания, които се стремят да установят дали употребата му е полезна за понижаване на холестерола, мазнините. Елдата съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, включително и лизин. Богата е на желязо ,не повишава кръвната захар. Отличен източник е и на витамини и минерали като цинк, мед и ниацин. Укрепва капилярите, пречиства черния дроб и е много полезна за червата.
Нишестето от елда е алтернатива на мазнините в преработените храни.

elda

От листата на растението се извлича рутин, който се влага в медикаменти за лечение на високо кръвно налягане.
Анализи на различни проучвания сочат, че елдата може да бъде полезна при диабет.. Елдата има гликемичен индекс от 54, затова понижава нивата на кръвната захар по-бавно, в сравнение с ориз или пълнозърнести продукти.

Консумацията на елда укрепва и подобрява здравето на червата. Ефективна е също така и за облекчаване на дизентерия и диария.
Задържането на течности в някои части на организма може да доведе до появата на оток. В тези случаи растението е полезно, тъй като спомага за елиминирането на излишните течности.
Растението е богато и на фибри, които улесняват храносмилането и помагат при запек.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории