Последни Рецепти
Последни Статии

Фибрите помагат при отслабване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За да сте в по-добре форма включвайте в менюто си повече фибри.
До този извод стигат изследователи от Университета в Масачузетс, САЩ – Повишената консумация на фибри може да помогне за намаляване на теглото и да подобри здравословното състояние в различни аспекти

fibri

Диетата, изготвена от Американската асоциация по сърдечносъдово здраве, изключва консумацията на определени храни. За разлика от нея, този хранителен режим изисква единствено повишена консумация на продукти, които съдържат фибри.

В проучването участие взимат 240 възрастни, които имат повишен риск от развитие на диабет тип 2. Половината от участниците са на хранителен режим, с високо съдържание на фибри, а другата половината – този, изготвен от Американската асоциация по сърдечносъдово здраве.
Участниците от първата група трябва да увеличат консумацията на фибри поне с 30 г дневно. Другият хранителен режим е по-сложен и включва:
– Ограничаване на калориите, като се консумират по-големи количества плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
– Консумацията на поне 30 г фибри дневно.
– Консумацията на постни продукти.
– Намаляване на захарта и солта.
– Консумация на малко или никакъв алкохол.
– Mазнини, въглехидрати, протеини и холестерол в определени граници.
По време на проучването при всички участници се наблюдават по-ниски нива на кръвното налягане. Подобрява се и инсулиновата резистентност. Изследователите обясняват, че и двете диети предлагат значително понижаване на килограмите, а имат и защитен ефект срещу диабет и метаболитен синдром. Те допълват още, че хранителният режим с богато съдържание на фибри, може да се следва значително по-лесно.
Неправилното хранене води до метаболитен синдром

Данните от проучването са публикувани в Annals of Internal Medicine.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории