Последни Рецепти
Последни Статии

Гладът лекува някои болести

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Гладуването е стрес за организма. Независимо от това учени от Медицинското училище към университета в Йейл (Yale School of Medicine) са на мнение, че диета, избрана от лекари, съобразена с човека и заболяването ми, както и гладуването може да имат положително влияние върху възпалителни процеси в организма.
Кога е полезно да се гладува
Гладолечение

gladolechenie

Гладуването действа на имунитета, като блокира чат от имунната система и намалява вероятността от развитие на атеросклероза, болест на Алцхаймер, захарен диабет 2 вид.
Проведени са експерименти с мишки и човешки имунни клетки. Целта да разберат как макрофагите (имунните клетки) реагират на кетонните тела.
Съединението β-хидроксибутират — метаболит, който се изработва като отговор на гладуване, на физическо натоварване с голяма интензивност, ограничаване на калоричността на храната или нисък прием на въглехидрати (кетонна диета). По-рано е било известно, че ограничаването на количеството на постъпващите в организма калории и гладуването намаляват възпалителните процеси в организма. Но не е било известно по какъв начин имунните клетки се адаптират към намаляването на достъпа до глюкоза и как реагират на образуването на метаболити, които се образуват при окисляване на мазнини, не е било изучено детайлно.
В новото изследване учените са установили, че съединението β-хидроксибутират непосредствено инхибира (потиска образуването) NLRP3.
Изводът е, че ограничаването в храната намалява активността на NLRP3. Това вещество влиза в състава на комплекс протеини инфламазоми (inflammasome)
Инфламазомите причиняват възпалителни реакции при контакт на клетките с патогенните микроорганизми. Те са главна причина за появата на възпаление при много автоинфламаторни заболявания. Инфламазомите се изработват при гладуване, упражнения и екстремни диети.
Според учените, когато тялото е подложено на глад, или когато храненето е по-ограничено и включва главно зеленчуци, става удачно образуването на съединенията, които помагат на имунната система да се пребори с възпалението.
След цялото това обяснение с медицински термини, което трябва да остане е, че това е позната стара истина. Гладуването помага. Спомням си моя малък син, нямаше годинка, когато дигна температура, в продължение на часове спа, не искаше храна, само вода и след 24 часа беше здрав.
Има лекари, които съветват по време на настинка или грип, ако може, да се приемат повече течности, кисели и леко солени храни, главно кисело мляко, чесън, лимони и зеленолистни зеленчуци. По този начин тялото има възможност да се бори ефективно с инфекцията, вместо да губи сили като преработва разни тежки и не чак толкова необходими храни.

Източник списание Nature Medicine, http://www.yale.edu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории