Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на кестените

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: VІІІ издание на Фестивал на кестена в Беласица
Кога: от 11 до 13 октомври 2019 г.
Къде: село Коларово, община Петрич
Фестивалът включва изложение на традиционни храни и продукти от района на Беласица, представяне на местния фолклор и много атракции като маршрути в планината, урок по народни танци, игри и забавления за малки и големи.

Красиви са планините на България. Някои от тях не са така добре познати като Славянка, Беласица, Огражден, Осогово… защото там са минавали граници, природата се е запазила и са по-трудно достъпни. Едни от най-хубавите ни моменти са от пътуванията в тези райони на страната ни. Далече е, но е толкова приятно по пътеките на Беласица да стигнеш до някой от водопадите или с колелото да изминаваш разстоянията. Природата е богата тук може да хапнеш и киви и смокини и нар откъснати от теб, а ябълките са толкова големи и сочни. Това е края и където растат кестените, които хапваме печени през есента или добавяме към рецепти, които приготвяме.

kesteni
Рецепти с кестени

Има много кулинарни изненади, които да приготвите – кестенова торта, кестенов сладолед, крем от кестени, макарони от кестеново брашно, пюре, или да използвате кестени като гарнитура или за украса. Любими и най-познати остават печените кестени, традиционно в Подгорието ги пекат на перустия – трикрака метална поставка, която се поставя в огнището, а върху нея съдовете за готвене.

Фестивал на кестените
През октомври в Беласица се провежда фестивала на кестените. През 2017 г. за шести път на 13-15 октомври, а мястото е село Коларово, на площада пред читалище „Яне Сандански“.
Основната идея на този фестивал е да популяризира природното и културно наследство в района на планина Беласица. Празникът се провежда всяка есен, когато са узрели плодовете на кестена
А какво умеят да приготвят по традиционни рецепти майсторките на кестенови ястия от петричкия край? Проверено, ако имате възможност купете си мед от кестени. Кестеновият мед е ароматен и полезен.

kolarovo

На фестивала хората от живописния край на югозападна България представят характерни местни ястия и различни специалитети, приготвени предимно с плодовете на кестена. Самодейни фолклорни групи към читалищата на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът, Габрене, Тополница и град Петрич ще изпълняват типични за района певчески и танцови програми. Разучаване на български народни танци, дефиле с народни носии, красива и приятна разходка в планината са само част от нещата, които са приготвили организаторите за всички предпочели да присъстват на събитието. В традиционното за празника творческо ателие – Кът „Сръчко”, ще има отново игри и забавления за най-малките.

Рецепта за печени кестени

kesteni belasica

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории