Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на прехраната

Добавено в Празници

Добави към моето меню

16 октомври – Световен ден на прехраната

Отбелязва се по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006г.
Този ден се отбелязва и като Световен ден на храната. Световен ден на хляба ден посветен на изхранването на населението, затова може да го срещнем и като Международен ден за борба с глада
На този ден напомняме за необходимостта от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването.

prehrana

Храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма. Това са няколко основни правила за храненето:
– разнообразие при избора на хранителни продукти;
– прием на по-малко количество храна, но по-често;
– консумация на достатъчно белтъчини;
– ограничаване на мазнини и пържени храни;
– ограничаване на бели храни – бяло брашно, сол, захар и захарни изделия;
– ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
– прием на достатъчно вода и течности за деня;
– избягване употребата на алкохол;
– правилна обработка на храната;
– физическа активност всеки ден.

На този ден трябва да си дадем сметка, че ако ние имаме достъп до разнообразно и балансирано хранене, то много хора у нас живеят на границата на бедността и за тях храната е лукс.
Не прахосвайте храна!

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15% от цялото човечество, а на всеки шест секунди умира едно дете от недохранване и свързаните с това здравни проблеми. Децата в „третия свят“ се раждат и растат болнави и са умствено изостанали. Тази цифра нараства вследствие на хранителната и финансовата криза.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории