Последни Рецепти
Последни Статии

Варена царевица

Добавено в Аламинути

Добави към моето меню

Варената у дома царевица е много по-вкусна от тази, която продават в парка или ти сипват в чаша в мола. И не е никак трудно или да итнема време да я приготвиш у дома. Трябва ти само царевица. Трябва да имаш хубави царевици, т.е. млечни с добре оформени зрънца, свежи и миришещи на свежо.

Преди години бяхме на палатка на една река в Балкана. Една от храните, които допълваха менюто и носеше много емоции, след хванатат риба бе царевицата печена на жар. Вярно, че откъсвахме мамули от една нива, млади, още недозрели, но запечени на лагерния огън бяха по-вкусни и от меню в скъп ресторант.
Царевица може да купите и в големите вериги. Аз я купувам от Женския пазар, когато сме в София.
След като се прибера у дома я сварявам в тенджерата под налягане.
Много вкусна става след това намазана с малко масло и поръсена с подправки запечена на барбекю.
Замразявам варена царевица и във фризера. Вярно е, че заема място. И не е толкова вкусна колкото през лятото. Но извадена и запечена на грил тиган за кратко е чудна гарнитура.
Убедена съм, че всеки има своите хубави моменти с мамул царевица, затова ето как да си я направите.

carevica pix 4
Любима храна – варена, запечена на барбекюто или съхранена във фризера, част от нашата салата

Продукти:
8 – 10 мамула царевица
вода

Начин на приготвяне:
* Почистваме от външните листа. Когато почистваме външните листа и царевичната свила, махаме я до последния конец. Оказва се, че Царевичната коса е билка Помага и при цистит. Може да изсушите част от нея.
* Подреждате плътно в тенджера, може да счупите някои от царевиците за да е плътно. Заливате с вода, да стане 2 пръста над нея.
* В тенджера под налягане се вари – 10 мин от момента за завиране. В тенджера – 30 мин от завирането на тих огън.
* Опитайте да я ядете без сол или масло.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории