Последни Рецепти
Последни Статии

Фибрите предпазват от рак на гърдата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фибрите предпазват от рак на гърдата

За профилактика на рак на гърдата е важно да
– Да се спазва определен начин на хранене
– Всяка година да се ходи на гинеколог, защото има връзка между гинекологичните и заболяванията на гърдата.
– Генетичната наследственост – ако имате роднини, които са с рак на гърдата бъдете внимателни, защото генетиката безспорно има своето място в ранната превенция.
– стреса и начина ни на живот имат значение при превенцията
Здравословното, балансирано хранене е залог за здраве и добро самочувствие. Знае се, че е важен фактор и при онкологичните заболявания. Едно ново широкомащабно изследване, проведено от изследователи на Harvard T.H. Chan School of Public Health и публикувано на 1 февруари 2016 г. показва, че:
Жените, които консумират храна с по-високо съдържание на фибри през юношеските си години и на младини – по-точно много плодове и зеленчуци – са подложени на по-малък риск да развият рак на гърдата в сравнение с тези, които се хранят с по-малко фибри, когато са млади.

musli domashno
Количеството фибри, което трябва да се приема на ден е 25-30 г. тялото има нужда от 12 г фибри на всеки 1000 консумирани калории

“Предишните изследвания върху влиянието на фибрите върху рака на гърдата са незначителни и нито едно от тях не е разглеждал диетата по време на юношеството и ранната младост – периодът, когато рисковите фактори за появата на рак на гърдата са особено важни”, казва Мириам Фарвид, гост-учен в Harvard Chan School и водещ автор на изследването. “Тази разработка върху ролята на храненето в началото на живота и заболеваемостта на рак на гърдата подсказва един от малкото потенциално модифициращи рискови фактори за развитието на болестта в периода на пременопаузата”.

apples 1
Най-добрия приятел на стройното тяло – фибрите

Изследователите разглеждат група от 90 534 жени, участвали в Nurses’ Health Study II, голямо дългосрочно проучване на факторите, които влияят върху женското здраве. През 1991 г. жените, на възраст от 27 до 44 г. по това време, са попълвали въпросници за приема си на храна и са продължили да го правят на всеки четири години след това. През 1998 те са попълнили въпросници за храненето си в гимназиалните години. Изследователите са анализирали приема на фибри при тези жени, настройвайки го към редица други фактори като раса, фамилна обремененост от рак на гърдата, индекс на телесната маса, промяна на теглото с времето, история на менструацията, употреба на алкохол и други хранителни фактори.

Рискът от рак на гърдата е 12% -19% по-нисък сред жените, които ядат повече диетични фибри в началото на зрелостта, в зависимост от това колко повече те приемат. Високият прием на фибри по време на юношеството се свързва и с 16% по-нисък риск като цяло от рак на гърдата и 24% по-нисък риск от рак на гърдата преди менопаузата. При всички жени има силна обратна връзка между приема на фибри и случаите на рак на гърдата. За всеки допълнителни 10 грама прием на фибри дневно-например, около една ябълка и две филии пълнозърнест хляб, или около половин чаша варени боб или варен карфиол – по време на юношеството, рискът от рак на гърдата пада с 13%. Най-голямата видима полза идва от плодовите и зеленчуковите фибри.

Авторите предполагат, че консумацията на повече храни, богати на фибри, може да намали риска от рак на гърдата частично, тъй като помага да се намалят високите нива на естроген в кръвта, които са силно свързани с развитието на рака на гърдата.

“От множество други изследвания знаем, че гръдната тъкан е частично повлияни от канцерогени и антиканцерогени по време на детството и юношеството,” казва Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard Chan School и старши автор в изследването. “Сега ние имаме доказателства, че това, с което храним децата си по време на тяхното детство, е от значителна важност за бъдещият риск от рак.”

Какво е пременопауза?
Жената в пременопауза продължава да има мен¬струация, но започва да изпитва симптомите на понижени хормонални нива. По време на менопаузата организмът произвежда по-малко репродуктивни хормони и вече не отделя яйцеклетки, а менструацията спира. Признаците на пременопауза и менопауза включват топли вълни, променливо настроение, нощно изпотяване, безсъние и вагинална сухота.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории