Последни Рецепти
Последни Статии

Полезните фибри

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Най-добрия приятел на стройното тяло – фибрите

Ако искате да хапвате и да бъдете във форма включвайте във вашето меню повече фибри. Растителните влакна придават на храната обем, насищат по-бързо и държат ситост за по-дълго време. А това означава, че така може да консумираме по-малко, затова и фибрите са приятел на тези, които следят за своето тегло, помагат при проблеми с храносмилателната система и дори при превенцията на някои видове рак.

color salad pix

Колко фибри да приемаме на ден?
Средно на ден, на възрастен човек са необходими около 20-35 г фибри на ден. По изследвания съвременният човек приема около 15 г на ден 0 половината от необходимата норма. Защо приемаме по-малко от необходимите фибри? Обяснението е, че не приемаме достатъчно продукти, които съдържат фибри.
фибрите са веществото което формира стените на растителните клетки и се съдържат в продукти като пълнозърнести култури, плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки и семена. Затова диетолозите съветват да включваме в менюто си повече растителна храна.

От друга страна не бива да се минава в крайности, защото храни с високо съдържание на фибри (повече от 4 г на 100 г продукт) независимо от своята полза количеството на калориите в храната не намаляват
Също така много полуфабрикати към които има добавени растителни влакна съдържат много калории. Затова вместо да търсите в магазина продукти с добавени фибри избирайте натурални продукти.
Ако искате да увеличите приема на фибри във вашето меню трябва да го направите постепенно за да избегнете стомашно чревни заболявания (като газове, подут корем или диария)
– Яжте повече зеленчуци. Опитайте да ги ядете сурови и без да ги белите когато е възможно
– Яжте плодове (и намалете плодовите сокове и фрешове)
– Избирайте хляб и паста от пънозърнесто брашно, използвайте такова за приготвяне на домашен хляб, печива и сладкиши
– Заменете белия ориз с кафяв
– Добавяйте в рецептите в които приготвяте бобови култури и леща
– Ако увеличавате приема на фибри пийте и повече вода. Фибрите преминават по храносмилателната система като абсорбират вода затова на организма му е нужна повече вода

ryzhen tutmanik
Тутманик с ръжено брашно

Продукти богати на фибри са
– Овесени ядки, мюсли, овес, различни каши за закуска с повишено съдържание на фибри
– Боб, грах, леща…
– Картофи, царевица, броколи
– Ябълки, банани, праскови, сушени сливи, фурми, смокини

musli-1
Домашно приготвено мюсли

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории