Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на кюфтето

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Ден на кюфтето
В САЩ 9 март е Национален ден кюфтето – National Meatball Day. Това е повод да споделим някои интересни подробности за кюфтета. А вие може да споделите коя е вашата любима рецепта за кюфтета и какви подправки използвате. Това, че качеството на месото е много важно е факт. Има ли значение какво месо се използва за приготвяне на вкусни кюфтета? Или и вие сте привърженик на отношението 60:40 свинско към телешко месо, по възможност избрано от вас месо и смляно пред вас.

pyrzheni-kyufteta
Пържени кюфтета рецепти

Интересен факт е, че 75% от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите?
Най-ранните записки за кюфтето идват от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 г. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата, в която се предлагат.
Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи.

bolqrsko-kyufte
Болярско кюфте

В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.
В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар.

kyufteta-po-carigradski
Кюфтета по цариградски

По дефиниция кюфтето съдържа кайма – говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество – галета и яйца.
Има над 20 000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени.

kartofeni-kyufteta-1
Картофени кюфтета

Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто.
polenta-s-kyuftenca
Полента с кюфтенца

В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.
shvedski-kyufteta
Шведски кюфтета

Каква е историята на първото кюфте?
Смята се, че първите кюфтета са приготвени в Древен Рим. След това се пренася в италианската кухня, а за първи път се появява на масата в САЩ през 1889
През 1904 г. на Световното изложение в Сейнт Луис немци продават кюфтета под наименованието хамбургер, от което идва думата бургер – и така се слага началото на една от най-популярните бързи храни в света.
Днес кюфтета се приготвят по над 20 000 различни рецепти и се сервират по целия свят. Правят се както от месо, така и от различни зеленчуци.

Любопитните факти са подбрани от foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории