Филе хек на фурна
Добави към моето меню
Филе хек на фурна с домати
Летен вариант на позната рецепта Хек на фурна
Продукти
1 кг филе от хек
4 домата
1 чушка (1/2 червена и зелена)
2 глави кромид лук
3-4 скилидки чесън
2 с.л. олио
4-5 стръка магданоз
1 малък морков
Начин на приготвяне
• Кромид лука се нарязва на тънки шайби, претрива се с щипка сол и се задушава до златисто с 1 с.л. олио, добавя се и настъргания морков
• Добавят се доматите – 2 настъргани, другите нарязани на малки кубчета, добавят се нарязаните скилидки чесън и чушките. След като соса заври се отсранява от огъня
• В тава се подрежда филето от хек, залива се със соса и се пече на средна фурна, на 190 градуса, около 30 мин
• Поднася се поръсено с магданоз
Трудно е да се купува риба в нашите магазини. Може и да има програма на ЕС за популяризиране на рибата като храна, но тя си остава реклама, която не достига до хората. Такива размисли в голям хранителен магазин на щанда за риба – този път исках да е различно от сьомга или пъстърва, имаше херинга (внос от Испания и цена почти като на лаврак или ципура), скумрия нямаше дори. Тогава погледнах и замразената риба и избора се свеждаше до хек. В целия магазин имаше 2 пакета с цял хек, единият скъсан, а в другия повече лед отколкото риба. И трябваше да взема пакет с филе от хек. На самия пакет пише съдържание 20% глазура – каква е тази глазура – не знам, а и как може да се разбере. Само че това филе изглеждаше и като пластмасово, усещането беше такова. А исках да се получи вкусно ястие, което и децата да харесат. Получи се. Може би защото зеленчуците бяха повече