Последни Рецепти
Последни Статии

Фитнес програми за възрастни хора

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Увод: В Борисовата градина сутрин може да се видят възрастни хора в група, които правят упражнения. Когато преди години ги видях много ми се поиска, когато някой ден остарея и аз да бъда една от тях. Когато човек мине 50 години, колкото и да се старал да се храни балансирано и да живее активно с неговото тяло настъпват промени. И е важно да не губи и социалните си контакти. И да намира време за разходка, за малко активно движение, няколко упражнения за разтягане, йога…

Фитнес програми за възрастни хора са тенденция

Фитнес нуждите се променят с възрастта. Затова са необходими специални програми за по-старите поколения, които трябва да поддържат костната плътност и мускулната маса, както и многобройните други ползи за здравето, които идват с физическата активност.

В по-добра форма на 50 години
pensioneri-park

Ходете 30 минути пеша сутрин за ниско кръвно
Тридесетминутното ходене сутрин можеe да понижи кръвното налягане у хората с наднормено тегло и затлъстелите хора на възраст между 55 и 80 години, сочат резултатите от изследване, проведено в института Бейкър за сърдечни болести и диабет в Мелбърн. “Извършихме изследването, защото някои предишни проучвания показаха, че физическата активност може значително да понижи кръвното налягане, а други – че продължителното седене може за един ден да го увеличи”, заяви ръководителят на екипа Майкъл Уилър.
Когато към тази рутинна сутрешна физическа активност добавят чести прекъсвания на седенето денем, жените извличат повече ползи за здравето си.
Сутрешното ходене има особено силен ефект за понижаване на систоличното кръвно налягане. За хората над 50-годишна възраст то може да прогнозира риска от инфаркт, инсулт или сърдечносъдови болести.
Комбинирането на физическа активност с чести прекъсвания на седеното денем намалява систоличното кръвно налягане по същия начин, както това се постига с лекарства. Това е особено изразено при жените.

Учени препоръчаха да скачаме по шест минути седмично

Британски учени препоръчаха да скачаме по шест минути седмично за здрави кости, съобщи в. “Дейли мейл”. Само 30 подскока три пъти седмично могат да предотвратят остеопорозата. Това укрепва достатъчно мускулите, за да предотврати изтъняването на костите, което настъпва с годините.

Такива упражнения са ни познати от детските години като “Смей се палячо”.
Това е едно от основните упражнения в табата – Бърпи
Достатъчно е да направите няколко за да се изпотите. Това е една друга тенденция – кратки и интензивни тренировки.
Ето как се прави: Започнете прави, след което клекнете и поставете ръце на пода. После изпънете рязко крака назад, така че да се получи планк. Направете бърза лицева опора, върнете се в положение на клек и скочете максимално. При приземяването директно се върнете в положение на клек, продължавайки със следващата лицева опора.

Д-р Галин Монтгомъри от университета на Манчестър е тествал упражнението с 14 жени на по 50 години: “Тези движения са наистина лесни и могат спокойно да се правят в къщи. Често ходенето не е достатъчно за здрави кости. Надяваме се, че резултатите ни ще насърчат повече жени да правят упражнения за укрепване“.

Хранителен режим за борба с остеопороза

Най-голяма полза е имало от упражненията, при които се скача от полуклекнало положение, като ръцете са повдигат нагоре, и при скачане от височина 20 см.

Изследователите не са измервали плътността на костите, но натоварването при стъпването на земята е било значително. Като се комбинира с напрежението на мускулите, измервано с електроди, то е достатъчно за укрепване на костите.

Според д-р Монтгомъри ефектът от подскоците е равен на увеличаване на костната плътност с 2 процента годишно. Повече от 20 процента от жените, навършили 50 години, имат остеопороза.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории