Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословни ползи от хумуса

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хумус е вкусна храна през всеки сезон и източник на протеини

Нахутът, като бобова култура, не е толкова популярен в нашата кухня. Когато бях малка бабите ми правеха кафе от леблебия, а аз много харесвам да похапвам страгали. Може би най-популярен е във вид на хумус.

Нахутът е богат на фибри и витамини от групата В, витамин К и различни микроелементи, от които най-голямо значение имат калият, магнезият, цинкът.

nahut chickpeas pix
Нахут, леблебия, страгали, сланутъ, chickpeas – една от най-старите бобови култури, култивирани от човека

Хумусът е паста, приготвена от нахут и сусамов тахан с добавки като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък Изток. Когато живеехме в Барселона се предлагаше във всеки магазин с различни добавки, затова мога да кажа, че присъства и в кухнята на Средиземноморието. У нас също също може да бъде открит в магазините. Нашият съвет е да си го приготвите сами. Необходимо ви е само да сварите нахут и след това да го разбиете на гладка смес с добавка на зехтин, сусамов тахан, лимон, може да добавите сварени моркови, тиква, печени чушки.

Рецепти с хумус

Освен вкусен, хумусът е пълен с хранителни вещества и е свързан с впечатляващи здравословни и хранителни ползи. Хумусът съдържа влакна (фибри), въглехидрати, мед, манган, фосфор, желязо, цинк, калий, тиамин, фолиева киселина и витамин В6. Той е богат и на растителен протеин, който е от съществено значение за поддържането функциите на имунната система. Има и още много други ползи…

Здравословни ползи от хумуса

hummus chickpeas pix

Хумусът спомага за отслабването – Проучване установява, че хората, които редовно консумират хумус, са с 53% по-малък риск от наднормено тегло. Причината е, че хумусът съдържа фибри, които ограничават апетита и помагат за намаляване на приема на калории. Количеството е важно – не повече от 3 с.л.

Хумусът е богат на белтъчини – добър източник на растителни протеини, които помагат за намаляване на апетита и повишаване на метаболизма.

Хумусът е подходящ за хора с алергии – Идеална храна за тези, които имат непоносимост към млечни продукти (без лактоза), глутен или имат алергии към някои храни. Въпреки че той не съдържа тези съставки, хората, които имат алергии към храните, е необходимо да бъдат внимателни, тъй като някои марки добавят консерванти и други съставки. Хората, които имат синдром на раздразнените черва също трябва да внимават да не прекаляват с консумацията на хумус.

Хумусът е полезен за костите, мускулите и кожата – съдържа голямо количество протеин, който е основен градивен елемент в здравето на костите, кожа и мускулите. Затова той се счита за идеална храна за вегетарианците, които търсят алтернативни варианти за получаване на протеини.
Нахутът съдържа вещества като желязо, фосфор, магнезий, манган, цинк и витамин К, които допринасят за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите.

Хумусът помага и при анемия – съдържа тахини, които могат да помогнат за предотвратяване недостига на желязо, като така предотвратяват анемията и я облекчават за тези, които вече я притежават.

Понижава холестерола – В изследване на група хора на възраст между 30 и 70 години, се установява, че хората, които консумират ежедневно хумус от нахут, си набавят по-лесно фибри, като съответно консумират по-малко мазнини и имат понижаване на холестерола.

Природно лекарство за добър сън – Това, което го отличава от останалите бобови култури и го прави първи избор за включване в диетата при проблеми със съня, е високото съдържание на аминокиселината триптофан. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която организмът не може да синтезира и трябва да постъпва изцяло отвън. НВ 100 г нахут се съдържат около 115 мг триптофан, при дневна норма за прием на триптофан от около 4 г на килограм тегло. След серия от биохимични реакции триптофанът се трансформира в мелатонин – хормонът на съня. Едно от междинните съединения, през които преминава трансформацията на триптофана е серотонин – хормонът на щастието.

Подобрява настроението – Разядката е богата на магнезий и витамини от група В Магнезият е важен за поддържане нормалния тонус на мускулатурата, а В-витамините действат благоприятно на нервната система. Комбинираното им постъпване в организма подобрява физическото и емоционалното ни състояние.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории