Последни Рецепти
Последни Статии

Как се съчетава храна с червено вино

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Виното е напитка, създадена, за да й се наслаждаваме в компанията на приятели и добра храна. Сполучливата комбинация между ястие и вино е един от моментите на абсолютно щастие.

Червеното вино е най-консумираният вид като го следват бялото и розето. Цветът на червеното вино варира от интензивно виолетово до бледо червено, типично за младите вина и кафяво за по-стари. Червеният цвят се получава от антоцианиновите пигменти (наричани още антоцианини), които се намират в кожата на гроздето. Червеното вино съдържа и ресвератрол – полифенол. който действа и срещу остаряването на клетките, възникване и развитие на възпалителни процеси и спомага за отслабване. Голяма част от процеса на производство на червено вино включва извличането на цветни и ароматични компоненти от гроздовата люспа.

Много е казано за ползите от червеното вино. Една чаша, но не всяка вечер, е полезно за нашето здраве.

woman eat pix

И виното, и храната печелят от доброто им съчетаване – чрез подходящото вино могат да изпъкнат допълнителни вкусови аспекти на храната и обратното – виното може да се разкрие по-добре чрез правилното ястие.

Когато приготвяме рецепти с вино, не трябва да се прави никакъв компромис с качеството на виното. Добър вариант е, ако ястието бъде приготвено с вино, с което ще се сервира.

В съчетаването на вино и храна няма единствен вариант. За да усетите вълшебството на успешна комбинация не са необходими скъпи продукти или луксозни вина. Важни са интуицията, доброто ви чувство за съчетаване на вкусовите нюанси и любопитството ви, а не цената или рекламата на едно вино или хранителен продукт.

Няма единствен верен отговор на въпроса “Кое вино е най-доброто за дадено ястие?”. Може само да се установи, че някои вина хармонират по-добре от други с определени ястия. Търси се баланс на вкусове, а това зависи преди всичко от вас самия от вашите предпочитания и възможности. Много от нас имат лозе и правят вино, тогава може би ще отидете на винения щанд в магазина, ако търсите вино по повод или за да опитате съчетание на вино с дадена храна.

Някои основни правила за съчетаване на вино с храна:

– На тежки ястия и такива с интензивен вкус, като дивеч и тъмно месо, се препоръчва вино с по-тежко тяло. Съдържанието на сухо вещество (екстракт) и тялото на виното са по-важни от цвета на виното.

Вино с висока киселинност се поднася към тежки, богати на мазнини ястия, тъй като високото съдържание на мазнини смекчава вкусовото възприемане на винената киселина.

Съдържание на танини – това са химически съединения от групата на фенолите, които определят цвета, структурата и аромата на виното. Танините се съдържат в гроздовите семки и ципи. Те забавят окислението на виното и са необходими за стареенето му. Танините реагират с протеините.
Храни с високо съдържание на протеини, особено тъмните меса, смекчават горчивината на танините. Вина богати на танини са сортове като каберне совиньон или сира/шираз и се съчетават с печено месо или капама, кавърма и т.н.
Леките, плодови червени вина с малко танини, като божоле и гъмза, хармонират много добре с бели меса и леки ястия.

– Ароматни вина хармонират с ароматни ястия с много подправки.

wine eating pix 1

Какво да похапваме с любимото си червено вино
Има множество червени вина, но foodpanda подбра с какви храни да консумираме най-популярните. На тях може да им се има доверие, защото могат да обработват направените онлайн поръчки за храна.

Каберне Совиньон с месо – телешко, агнешко
– Бавно апетитно агне с канела, копър и цитрусови плодове
– Филе от говеждо с цвекло и хрян

Сира – с дивеч
– Съчетава се със селски манджи и дивеч

Малбек със свинско месо
– Пържола на скара
– Печено прасе

– Мерло с птици
– Печена пуйка с червени боровинки
– Печено пиле със сладки моркови

sirena-oleg
Как да оформим плато от сирена
Една от любимите ми комбинации е чаша червено вино с нарязани на дъската различни сирена, добавени малко орехи.

Днес у нас е модерно да има различни презентации и представяния на вина. Винената култура расте. Различни допълнения споделете като коментар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории