Как се съчетава храна с червено вино
Добави към моето меню
Виното е напитка, създадена, за да й се наслаждаваме в компанията на приятели и добра храна. Сполучливата комбинация между ястие и вино е един от моментите на абсолютно щастие.
Червеното вино е най-консумираният вид като го следват бялото и розето. Цветът на червеното вино варира от интензивно виолетово до бледо червено, типично за младите вина и кафяво за по-стари. Червеният цвят се получава от антоцианиновите пигменти (наричани още антоцианини), които се намират в кожата на гроздето. Червеното вино съдържа и ресвератрол – полифенол. който действа и срещу остаряването на клетките, възникване и развитие на възпалителни процеси и спомага за отслабване. Голяма част от процеса на производство на червено вино включва извличането на цветни и ароматични компоненти от гроздовата люспа.
Много е казано за ползите от червеното вино. Една чаша, но не всяка вечер, е полезно за нашето здраве.
И виното, и храната печелят от доброто им съчетаване – чрез подходящото вино могат да изпъкнат допълнителни вкусови аспекти на храната и обратното – виното може да се разкрие по-добре чрез правилното ястие.
Когато приготвяме рецепти с вино, не трябва да се прави никакъв компромис с качеството на виното. Добър вариант е, ако ястието бъде приготвено с вино, с което ще се сервира.
В съчетаването на вино и храна няма единствен вариант. За да усетите вълшебството на успешна комбинация не са необходими скъпи продукти или луксозни вина. Важни са интуицията, доброто ви чувство за съчетаване на вкусовите нюанси и любопитството ви, а не цената или рекламата на едно вино или хранителен продукт.
Няма единствен верен отговор на въпроса “Кое вино е най-доброто за дадено ястие?”. Може само да се установи, че някои вина хармонират по-добре от други с определени ястия. Търси се баланс на вкусове, а това зависи преди всичко от вас самия от вашите предпочитания и възможности. Много от нас имат лозе и правят вино, тогава може би ще отидете на винения щанд в магазина, ако търсите вино по повод или за да опитате съчетание на вино с дадена храна.
Някои основни правила за съчетаване на вино с храна:
– На тежки ястия и такива с интензивен вкус, като дивеч и тъмно месо, се препоръчва вино с по-тежко тяло. Съдържанието на сухо вещество (екстракт) и тялото на виното са по-важни от цвета на виното.
– Вино с висока киселинност се поднася към тежки, богати на мазнини ястия, тъй като високото съдържание на мазнини смекчава вкусовото възприемане на винената киселина.
– Съдържание на танини – това са химически съединения от групата на фенолите, които определят цвета, структурата и аромата на виното. Танините се съдържат в гроздовите семки и ципи. Те забавят окислението на виното и са необходими за стареенето му. Танините реагират с протеините.
Храни с високо съдържание на протеини, особено тъмните меса, смекчават горчивината на танините. Вина богати на танини са сортове като каберне совиньон или сира/шираз и се съчетават с печено месо или капама, кавърма и т.н.
Леките, плодови червени вина с малко танини, като божоле и гъмза, хармонират много добре с бели меса и леки ястия.
– Ароматни вина хармонират с ароматни ястия с много подправки.
Какво да похапваме с любимото си червено вино
Има множество червени вина, но foodpanda подбра с какви храни да консумираме най-популярните. На тях може да им се има доверие, защото могат да обработват направените онлайн поръчки за храна.
Каберне Совиньон с месо – телешко, агнешко
– Бавно апетитно агне с канела, копър и цитрусови плодове
– Филе от говеждо с цвекло и хрян
Сира – с дивеч
– Съчетава се със селски манджи и дивеч
Малбек със свинско месо
– Пържола на скара
– Печено прасе
– Мерло с птици
– Печена пуйка с червени боровинки
– Печено пиле със сладки моркови
Как да оформим плато от сирена
Една от любимите ми комбинации е чаша червено вино с нарязани на дъската различни сирена, добавени малко орехи.
Днес у нас е модерно да има различни презентации и представяния на вина. Винената култура расте. Различни допълнения споделете като коментар.