Орехов пай
Добави към моето меню
Орехов пай
рецепта Десислава Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Орехов пай
Необходимите продукти:
За блата – 250 гр брашно,
1 яйце,
125 гр. пудра захар,
125 г меко масло,
1 щипка сол,
1 ванилия;
за плънката – 200 г пудра захар, 250 г едро нарязани орехи, 200 мл сметана, 1 с.л мед
Начин на приготвяне: В купа слгаме мекото масло и го размедваме добре със захарта. Добавяме яйцето, ванилията и солта и отново разбъркваме. Пресяваме брашното и го добавяме към сместта. Омесваме меко тесто. Във форма най -добре с отделящи се стени се разточва 2/3 от тестото, а от останалата част се оформя ръбче на пая. В тенджерка се слага захарта за плънката. Добавяме вода да покрие захарта за по-равномерно карамелизиране. Приготвяме си чашата сметана. Надупчваме тестото в тортената форма с вилица за да не бухва при печене. През това време карамелът е приболи златист цвят и към него прибавяме сметаната и хубаво разбъркваме. Добавяме и орехите към горещата смес. Поставяме съда в студена вода за по-бързо охлаждане. Към охладената плънка добавяме меда. Плънката изсипваме върху тестото. Изпичаме пая в предварително загрята на 180 градуса фурна, като гледаме да не го препечем много и да остане суха плънката.
Охладеният пай се нарязва и се поднася с чаша горчиво кафе като един прекрасен завършек за възрастните за празничния ден.