Последни Рецепти
Последни Статии

Орехов пай

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Орехов пай
рецепта Десислава Николова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

орехов пай

Орехов пай

Необходимите продукти:
За блата – 250 гр брашно,
1 яйце,
125 гр. пудра захар,
125 г меко масло,
1 щипка сол,
1 ванилия;
за плънката – 200 г пудра захар, 250 г едро нарязани орехи, 200 мл сметана, 1 с.л мед
Начин на приготвяне: В купа слгаме мекото масло и го размедваме добре със захарта. Добавяме яйцето, ванилията и солта и отново разбъркваме. Пресяваме брашното и го добавяме към сместта. Омесваме меко тесто. Във форма най -добре с отделящи се стени се разточва 2/3 от тестото, а от останалата част се оформя ръбче на пая. В тенджерка се слага захарта за плънката. Добавяме вода да покрие захарта за по-равномерно карамелизиране. Приготвяме си чашата сметана. Надупчваме тестото в тортената форма с вилица за да не бухва при печене. През това време карамелът е приболи златист цвят и към него прибавяме сметаната и хубаво разбъркваме. Добавяме и орехите към горещата смес. Поставяме съда в студена вода за по-бързо охлаждане. Към охладената плънка добавяме меда. Плънката изсипваме върху тестото. Изпичаме пая в предварително загрята на 180 градуса фурна, като гледаме да не го препечем много и да остане суха плънката.
Охладеният пай се нарязва и се поднася с чаша горчиво кафе като един прекрасен завършек за възрастните за празничния ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории