Последни Рецепти
Последни Статии

Гроздето, вкусно и полезно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Полезните свойства на гроздето и виното са известни много отдавна и много е написано.
Според Библията първото растение посадено на склоновете на планината Арарат след потопа е грозде. Още древните гърци и римляни са го използвали за лечение и за възстановяване на силите и подобряване на обмяната на веществата.

grozde cherno pix

Днес е установено, че гроздето е полезно за сърцето, за кръвоносните съдове, полезни са и при превенция на някои видове рак.
Съдържа голямо количество микроелементи и лесно усвоими минерални соли. – цинк, калций, желязо, мед, магнезий, манган. Източник е на витамин Р. за медицински цели се използва практическо всичко – листата на лозата, ципата и гроздовите семки. Интересно, но гроздовите семки съдържат 10 пъти повече полезни вещества от зърното.
Гроздето се използва и в кулинарията
В кулинарията се използва гроздето и лозовите листа. От гроздето се приготвя от векове вино, както и гроздова ракия. Използва се в свежо състояние, при приготвяне на сладкиши. Сушеното грозде, стафидите, присъства през цялата година в менюто ни.

1. Гроздето е богато на въглехидрати. Захарността достига около 20%, а в гроздовия сок дори 25%. Естеството на неговите захари – глюкоза и фруктоза, ги прави лесноусвоими от организма и добър източник на енергия, подходяща храна за деца и за хора с големи физически натоварвания.
2. Гроздето съдържа много органични киселини: ябълчена, винена, лимонена, фосфорна. Влияят благоприятно на обмяната на веществата
3. Гроздето е богато на витамини С, В, РР, провитамин А действат укрепващо на имунната и на нервната система, на стените на кръвоносните съдове и костите, подобряват зрението.
4. Високото съдържание на калий укрепва сърдечния мускул и спомага за отделянето на течности от организма. Магнезият, калцият, фосфорът подпомагат изграждането на скелета, функционирането на скелетната мускулатура и предпазват от анемия.
5. Един литър гроздов сок доставя на организма 720–900 калории.
6. Стафидите – сушеното грозде –са източник на енергия при умора и неспособност за концентрация. Може да допълваме нашето меню със стафиди през цялата година
7. От гроздовите семки се приготвя масло, известно със своите уникални козметични свойства.

Гроздето съдържа и еликсир на младостта – мощния природен антиоксидант ресвератрол, който съхранява младостта и удължава живота се съдържа в ципата на черното грозде. Ресвератролът неутрализира действието на свободните радикали, което способства за подмладяването. Според учените това може да доведе до истински пробив в медицината и козметологията.
През 2004 г е разработен синтетичен еквивалент на ресвератрола, а наскоро и да го получат в натурален вид. Установено е, че действа положително и на работата на мозъка.

Това превръща гроздето в незаменима храна за всеки, подложен на повишени умствени и физически натоварвания

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории