Гювече от тесто, пълнено с пресни зеленчуци и домашна кокошка
Добави към моето меню
Гювече от тесто, пълнено с пресни зеленчуци и домашна кокошка
Рецепта Мария Борисова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте Приятели,
ето, че реших и аз да предложа няколко рецепти за конкурса. Тези рецепти са наследени от моята прабаба и са типични за Свищовския край, надявам се да ви харесат
Тази рецепта се хареса много на моето семейство, вкусен и топъл хляб, овкусен допълнително от зеленчуците и домашната кокошка :)) Тази рецепта приготвяме на големи празници като Великден, не всички от моето семейство са почитатели на агнешко и затова приготвяме освен агнешкото и домашна кокошка
Продукти за гювечето:
500 гр. бяло брашно
20 гр. грис
320 мл. хладка вода
50 мл. олио
20 гр. сол
15 гр. жива мая
Замесваме меко тесто от посочените продукти, като маята е разтворена предварително в хладката вода заедно с 2-3 с.л брашно. Вземаме подходящи купички или гювечета и ги омазняваме много добре с олио или краве масло. Обръщаме гювечетата с дъното на горе и облепяме тестото по тях. По същия начин процедираме с капака. Украсяваме по наш избор и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Предварително може да намажем с жълтък.
За зеленчуците с кокошка:
Продукти:
1 домашна кокошка
200 гр. бамя
200 гр. зелен боб
200 гр. грах
1 тиквичка
1 патладжан
3-4 моркова
1 кг. картофи червен пипер
1 коснерва домати
сол
50-60 гр. олио
1 ч.ч вода
Използваме кален гювеч в който слагаме всички зеленчуци, както и сварената предварително кокошка. Разбиваме с пасатора една консерва домати и изливаме в гювеча. Овкусяваме със сол и червен пипер, слагаме и около 50-60 грама олио. Наливаме 1 ч.ч. вода. Поставяме гювеча във фурна на 250 градуса, докато заври, след което намаляме фурната на 180 градуса. Печем около 3 часа като проверяваме дали са омекнали картофките, тъй като те стават готови последДано моята рецепта намери място във вестника :))