Храни, които ни правят щастливи
Добави към моето меню
10 храни, които ни правят щастливи
Промените в диетата променят и химията на мозъка, така че яденето на нещо полезно действително може да ни направи по-щастливи, като контролира хормоните, отразяващи се на настроението ни.
Британският вестник „Дейли мейл” препоръчва 10 храни, които да върнат широката усмивка и позитивното отношение към света.
Храни богати на серотонин, хормона на щастието
Храни за щастие
– Спанак – защото е богат на желязо. Спанакът дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин – хормона на щастието.
– Мазна риба – риби като сьомга, риба тон, скумрия, сардините са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре. Ниските нива на омега-3 киселини се свързват с депресията.
– Авокадо – зелените плодове са богати на фолиева киселина, триптофан и витамин B6.
– Яйца – източник на цинк, който регулира метаболизма и нивата на кръвната захар.
– Кисело мляко – богато е на калций. Това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.
– Тофу – съдържа протеин, който повишава енергията, подобрява концентрацията.
– Банани – засищат глада и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също са богати на витамин B6 и освен това пращят от триптофан – киселината, която мозъкът превръща в серотонин.
– Хляб – добър източник е на серотонин. Пълнозърнестият хляб дава по-малко от хормона на щастието, но енергията, произведена от него, е по-устойчива и ще ви държи по-дълго, отколкото ако хапнете бял хляб.
– Сладки картофи – са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни.
– Бразилски орехи – са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността.