Последни Рецепти
Последни Статии

Хормоните, заради които напълняваме

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако безуспешно се опитвате да отслабнете дълго време, може би хормоните са отговорни за вашия провал. Кои от тях по-специално влияят върху теглото и карат хората да напълняват?

Основната причина за качване и задържане на излишни килограми е прекаляването с храната и липсата на движение. Има обаче хора, които се хранят изключително ограничено, почти гладуват, и въпреки това не могат да отслабнат.

Килограмите на човек зависят от консумираната храна или т.нар. трансформирана в калории поета енергия. Може да сме свидетели на многократни безрезултатни опити, когато въпреки стриктните режими на ограничаване на храна и движение, килограмите да си остават. Причина за наднорменото тегло понякога могат да бъдат хормоните.

Може би трябва да проверите хормоните си. Жените са много уязвими по отношение на хормоналния дисбаланс, желанието за храна и бавния метаболизъм във всички фази от техния живот. И трите неща от своя страна се повлияват от предменструалния синдром (ПМС), бременността, менопаузата и ежедневния стрес.

Хормоните, които са причина за необяснимо наддаване на килограми при умерена консумация на храна са тези, които забавят метаболизма – хормоните на щитовидната жлеза.
Забавената функция на щитовидната жлеза се отразяват в необяснимо покачване на килограми. Други симптоми, че нещо се случва с тази жлеза, са апатия, умора, косопад, проблеми с кожата и др.
Може да се консултирате с вашия личен лекар, с ендокринолог и да направите изследване на TSH и на щитовидните хормони FT3 и FT4 и антитела. (особено, ако сте на възраст 45+)
Woman-Touching-Thyroid-Gland

Хормони, които влияят на теглотоКортизол, грелин, лептин и други врагове на отслабването

Други хормони, които засягат метаболизма, са женските хормони – естроген и прогестерон. Когато спаднат тези хормони, жените наддават на килограми. Прогестеронът е важен, а високите му нива ни гарантират оптимално телесложение, а когато нивата му паднат, се появява т.нар. хормонално коремче. Усещаме корема си подут, задържаме вода, чувстваме се подпухнали.

Естроген – е женският полов хормон. По време на менопаузата нивото на естрогена намалява, което води до увеличаване на теглото, по-специално в областта на корема. Мастните клетки съхраняват и произвеждат естроген, който пък преобразува калориите в мазнини. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване.

Прогестерон – По време на менопузата нивата на прогестерон в организма също намаляват. Високото ниво на този хормон в организма съдейства за запазване на балансирано тегло, ето защо след началото на менопузата жените са изложени на по-висок риск от надебеляване.

Тестостерон – Някои жени страдат от хормонално нарушение, наречено синдром на поликистозните яйчниците. Това повишава нивата на тестостерон, което води до увеличаване на теглото, менструални смущения, окосмяване по лицето, акне и безплодие. Тестостеронът също така е отговорен за мускулната маса. Заради намаляване нивото на тестостерон по време на менопузата пък се забавя метаболизмът. Това от своя страна е предпоставка за наддаване на тегло.

Инсулин – Хормонът се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Той е отговорен за регулиране на мазнините и въглехидратите в организма. Инсулинът също така позволява на тялото да използва глюкозата, а високите му нива в кръвта допринасят за увеличаване на теглото. Този хормон може да бъде причинител и на синдрома на поликистозните яйчници.

Кортизол – Високото ниво на стресовия хормон води до повишаване на апетита и последващо увеличаване на теглото. Стресът и липсата на сън са две от основните причини за високо съдържание на кортизол в организма.

diet fruit giri pix

Хормоналният дисбаланс и последващото увеличение на теглото могат да бъдат диагностицирани и лекувани.
Лечението може да включва промени в начина на живот, прием на лекарства или синтетични хормони.

Бъдете наясно с измененията, които настъпват в тялото ви и се консултирайте с лекар, когато имате съмнения, че хормоните ви не са в нормалните си нива.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории