Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на бирата в Англия

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Бирата е най-популярната напитка в света след водата и чая. Появява се преди 8000 години. В древността шумерите и египтяните са ценили кехлибарената напитка заради натуралните й качества и полезни свойства.

Благодарение на малца, хмела и бирената мая, нивото на витамини и антиоксиданти в бирата дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци. Бирената мая, която освен че има свойствата да разкрасява, спомага също обменните процеси в организма, като съдейства в разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините.

12 причини да пиеш една бира

beer pix 400

Има и празници на бирата
Международен ден на бирата се празнува в първия петък на август.

В България На Илинден пивоварите отбелязват професионалния си празник Преди 20 години, игуменът на Бачковския манастир епископ Наум избира пророк Илия за техен покровител.

В Германия от 1994 г. 23 април се празнува като Ден на немската бира (Tag des Deutschen Bieres).
Историята: Райнхайтсгебот (на немски: Reinheitsgebot – Закон за чистотата на бирата) е закон от 23 април 1516 г., регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемик и хмел.

– В Англия датата е 15 юни – National Cheers To Beer
Историята: Датата не е избрана случайно – на 15 юни 1215 г. е подписана Магна харта или Великата харта на свободите.

Магна харта е първия документ в английската история, който ограничава кралската власт и поставя началото на конституционното право. Но какво общо има това с бирата? В параграф 35 на документа е записано: „Ще има една мярка за вино в цялото кралство, една мярка за пиво и една мярка за зърно.“

Всъщност въпреки това много ранно позоваване Денят на бирата официално се отбелязва съвсем отскоро. От 2015 година. Заслуга за това има Джейн Пейтън, която е известен експерт по алкохолни напитки. Кулминацията на деня обикновено е около 21 часа българско време, когато любителите на бирата изпълняват специалния химн „Наздраве на бирата“, написан не случайно именно от Джейн Пейтън.

По този повод „Дейли стар“ посочва пет причини защо бирата е полезна, като едното от тях е, че удължава живота, позовавайки се на съвсем сериозно проучване на Virginia Tech.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории