Последни Рецепти
Последни Статии

Храна за отличници

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има храни, които са полезни за да поддържаме мозъка си в добра форма. Това е особено важно по време когато трябва да се справим с научаване на много нова информация или да се явим на изпит. Това са храни достъпни, които може да включваме по-често в менюто си и по тази причина

Храни, които подобряват мисловните процеси
Храни, които стимулират мозъка

Орехи и ядки – богати са на ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, ниацин и витамини от групата В, витамин Е, минерални соли – всичко това поставя орехите на първо място сред „умните” храни. След тях се нареждат и останалите видове ядки. Не случайно орехите напомнят по форма и за мозък.
orehi

Риба и морски дарове – източник са на омега-3 мастни киселини, което ги прави важни за правилното функциониране на мозъка. Съдържа и определени белтъци, които са изходна субстанция за производството на хормоните адреналин, норадреналин и допамин, които са важни за концентрацията и бодростта. Включвайте риба и морски дарове поне веднъж в храненето си през седмицата – това намалява риска от инсулт.
riba2

Ябълки – една ябълка на ден държи докторът на далеч е стара и вярна поговорка. Изяждайте поне една ябълка на ден, така се поддържа стабилно нивото на кръвна захар, а то е изключително важно за нормалното протичане на мозъчната дейност. Ябълките са богати на полизахариди и баластни вещества, които забавят усвояването на глюкозата, така че бавно и постепенно снабдяват мозъка с необходимата захар.
apple niki

Овесени ядки – богати са не само богат на В-витамини и магнезий, но и на много белтъци, които служат като преходни стадии при синтезирането на важни невротрансмитери, какъвто е серотонинът. Той съдържа и комплексни въглехидрати, които постоянно снабдяват мозъка с енергия. Витамин В1 е важен за изгарянето на глюкозата и най-малката му липса води до умора, депресия и проблеми с паметта и концентрацията.
oves

Бобови храни – съдържат витамини, минерали, фибри, белтъци, скорбяла и баластни вещества, необходими за доброто функциониране на мозъка, както и омега-3 мастни киселини.
bob kartinka

Вода, пийте вода и заменете кафето със зелен чай – и най-малкият недостиг на течности може да доведе до понижаване на умствените способности, умора и главоболие – намалява се оросяването на мозъка и снабдяването му с хранителни вещества. Ако най-добрият начин да си набавим течности е водата, зеленият чай е на второ място – заради високото съдържание на антиоксиданти и ободряващото действие на кофеина. Това действие е краткотрайно и благотворно само при малки дози. Кофеинът в зеления чай е по-малко, отколкото в кафето, ефектът от него е по-слаб, но трае по-дълго.
tea limon

Яйца – богати са на холин (Витамин В4), който е страхотен стимулант за паметта. Как да приготвите яйцата? Най-добре бъркани, подходящи са и за закуска и за вечеря, приготвят се бързо и в много варианти. Може да включите в менюто за седмицата два пъти омлет и да го поднесете с различна салата.
omlet sirene

Горски плодове – ягоди, череши, боровинки, къпини, арония, касис – са много полезни за мозъка. Колкото по-наситен е цветът им, толкова са по-полезни. Богати са на витамин С антиоксиданти. Най-добри за мозъка са ягодите и боровинките.
plodove leto

Зеленчуци – колкото са по-ярки, толкова са по-полезни за мозъка. Домати, картофи, спанак, моркови – това са зеленчуците, които задължително трябва да присъстват в менюто. Затова всеки ден в менюто ви има свежа салата със сезонни зеленчуци, а през зимата замразени зеленчуци или вкусна туршия.

Мляко – сирене, кашкавал, кисело мляко или чаша топло мляко – важното е да хапва от тях всеки ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории