Хранене без мазнини е опасно за здравето
Добави към моето меню
Ако сте спазвали някога диета знаете, че не трябва да изключвате от храненето си добрите мазнини, такива, които идват от две порции мазна риба на седмица, шепа ядки след физическо натоварване или четвъртинка авокадо към салатата на обед, да не пропускаме да овкусяваме ястията с добри мазнини, като шарлан, зехтин, ленени масло, сусамово олио, кокосово масло, какаово масло или гхи, а защо не и качествена свинска мас.
Защо не трябва да изключваме добрите мазнини от храненето си?
В момента хранене, богато на мазнини, е признато за един от най-здравословните начини на хранене. Но това не означава, че трябва да се изключват въглехидратите от храненето въглехидрати – картофи, ориз, овесени ядки, ръжен хляб – трябва да се избират бавни въглехидрати. И да се ограничаваме с плодовете.
Мазни храни с които може да се отслабва
Диетите без мазнини са опасни за здравето
Диетите с малко мазнини могат да увеличат риска от ранна смърт, съобщи в. “Дейли мейл”, предаде БТА.
Мащабно изследване на канадски учени показа, че най-голяма смъртност – с 23 процента по-висока, има сред хората, които ядат най-малко мазнини.
Учените от университета “Макмастър” са обхванали в изследването си 135 000 души на възраст от 35 до 70 години от 18 държави от цял свят.
Мазнините могат да имат защитен ефект за здравето, изтъкват учените. Вместо тях, желаещите да се хранят здравословно трябва да ограничават въглехидратите – картофи, хляб, макарони и ориз.
Резултатите от изследването оспорват даваните от десетилетия препоръки за здравословно хранене, които се състоят в това хората да ограничават предимно мазнините.
Представяйки резултатите на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона, д-р Махшид Деган от университета “Макмастър” каза: “Тялото се нуждае от мазнини. Те пренасят витамини, осигуряват есенциални киселини, имат своята роля. Когато мазнините бъдат намалени много, това се отразява на важни минерали”.
Хората обаче не трябва да ядат произволно мазнини. Не повече от 11 процента от тях трябва да са наситени – от сирене, масло, сметана. Ако спазват препоръката
35 процента от енергията им да е от мазнини,
те ще се хранят здравословно. Въпросът е, че мнозина стигат до крайност, като ограничават прекалено мазнините.
Друг важен резултат от изследването е, че прекаляването с въглехидратните увеличава риска от смърт до 28 процента в сравнение с тези, които не злоупотребяват с тях.
Въглехидратите обаче не трябва да бъдат изключвани от храната. Канадските учени препоръчват 50-55 процента от енергията да се набавя от тях, а 35 процента общо от мазнини.