Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене на българина

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хранене на българина

Живеем в трудно време, на икономическа криза и глобален пазар. Във време когато в магазините може да се купи всичко и се поставят много въпроси за качеството на храните, които купуваме.
От друга страна е важно и как се храним. Пет кратно хранене на ден, което включва закуска, обед и вечеря и две междинни закуски – сутрин и следобед – е режим, който се препоръчва от повечето лекари и диетолози
Хранене пет пъти на ден
Основи на ефективното отслабване

Затова споделяме резултатите от изследване проведено от Агенция Pragmatica сред 410 мъже и жени на възраст между 18-60 години, като ечаст от глобално изследване на нагласите в още пет европейски държави – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. В “похапване” (snacking) проучването включва всичко, което човек приема извън основните хранения, включително кафе и други напитки.

Двадесет процента от българите всеки ден посягат към храна или напитки извън основните хранения, а 72.3% правят това повече от веднъж-два пъти седмично. На едно междинно похапване през деня разчитат 45.1% от българите, а 23.9% – поне на две. Над 10% от интервюираните твърдят, че си похапват и след вечеря.
Какви са причините да се приема храна между храненията, което не е полезно за нашето здраве и фигура? Като най-честа причина е давана
Нуждата от повече енергия за тялото
На второ място е, че храната може и да е награда, 40% от запитаните признават, че похапват, за да си доставят “награда за душата”. За почти половината от западноевропейците насладата и удоволствието са основната причина за “малката закуска” (най-силно зад това твърдение застават британците).
Друго от “оправданията” за похапванията е и напрегнатият начин на живот.
Според 11% от българите (15% в Западна Европа) храната избистря ума им и им помага повече в ежедневната работа. Тази причина е най-често срещана сред отговорилите на възраст 18-24 години.

plodove 1

Кои са най-консумираните храни между яденета?
Плодовете са най-често продукт между храненията
и от българите, и от западноевропейците. На второ място е шоколадът. Според изследването българите похапват поравно сладки и солени продукти (около 22%), докато две трети от западноевропейците предпочитат повече сладките за сметка на солените закуски.

coffee timeless 2
Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30.4%), чай (25.5%) и газирани (21.6%). За около половината анкетирани българи кафето замества сутрешната закуска, докато западноевропейците комбинират закуска и кафе. Тези, които пропускат вечерята, обаче, са само 5% от запитаните.

– Една четвърт от анкетираните българи се придържат към стандартното трикратно хранене.
– Най-често българите похапват в офиса (32%), а около 20% правят това в движение, “на крак”. За сравнение – в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% “на крак”.
– 70% от продуктите за похапване се купуват предварително

Източик: Агенция Pragmatica

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории