Последни Рецепти
Последни Статии

Обработените меса са канцерогенни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Обработените меса са канцерогенни

Има статии за здравословното хранене, които стават популярни, защото новината влиза във всички медии. Но за храна и хранене трябва да се пише отговорно и достоверно. Затова при нас се забави тази публикация, за да се прочетат какво ще кажат големите световни медии и как ще бъде отразена в специализираните медии. при нас публикацията е в резултат на публикация в The Lancet Oncology и BBC.

Обработеното месо като наденички, салами или кайма е канцерогенно. Обработеното месо е обявено за също толкова вредно за здравето, като димът от цигари, плутоният, замърсеният въздух и още над 100 фактора, отдавна посочени като причинители на рак. В същия доклад като “вероятно канцерогенни” са посочени също т.нар. червени меса – телешко, свинско, конско, агнешко, козе и т.н.
Докладът е изготвен от 22-ма учени от 10 страни по поръчка на Международната агенция за проучвания на рака.
Дори ограниченото консумиране на червено месо от 100 г на ден увеличава риска от рак със 17%, уверява докладът на СЗО.За всяка порция от 50 г обработено месо дневно рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава с 18%. Това установява изследователски екип от Международната агенция за ракови изследвания и Световната здравна организация (World Health Organization, WHO)
red meat 1

По-рано праз 2015 г. се проведе среща на учени от цял свят, чиято цел беше да се оцени рискът от развитие на рак от консумацията на обработено месо и червени меса. За тази цел изследователите са анализирали повече от 800 проучвания, чийто фокус е отправен към връзката между рака и червеното или обработеното месо.
По-голямата част от данните показват връзка между консумацията на обработени меса и рак на дебелото черво. Изследователите откриват също така и връзка между червеното месо и развитието на рак на панкреаса, рак на простатата и рак на стомаха.

От Международната агенция за ракови изследвания дефинират „обработеното месо“ като „месо, което е преработено чрез осоляване, ферментиране, опушване или други видове обработка, които подсилват вкуса или подобряват съхранението“. Изследователите поясняват, че обработените меса съдържат предимно свинско и телешко, но не е изключено в тях да се открият и други червени меса, пилешко месо или други месни продукти, като кръв.

meso 1
Вредни ли са пушената риба и колбаси? Да, пушената риба и колбаси се съдържат канцорегенни вещества, т. нар. N-нитрозамини
Червеното месо крие рискове
Консумацията на червено месо води до рак
Това са няколко публикации по темата публикувани по-рано

В доклада, публикуван в The Lancet Oncology, от Агенцията поясняват, че процесите на обработване на месото могат да доведат до развитието на канцерогенни вещества.

Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото черво. Болестта е третата по честота и втората по смъртност от видовете рак у нас.
Рискът от рак на дебелото черво може да се намали като се консумират повече зеленчуци и риба.

red meat 2

Да помислим малко. В момента в магазините у нас се предлага много месо на сравнително ниски цени, като се погледнат каталозите на големите вериги има много месо и колбаси на промо цени. Какво е обяснението? Едно от логичните обяснения е, че в момента заради ембаргото за внос в Русия до нашия пазар достига месо и от други страни от ЕС, най-често това е замразявано месо.
Нашият съвет е избирайте качествено месо и нека при избора ви да не е определяща цената (не очаквайте от замразявано месо внос от Испания да приготвите вкусно ястие). От друга страна не трябва да се увличаме по това всеки ден да слагаме на трапезата си месо. Не случайно в нашите традиции има дни в които не се яде месо и толкова дни за пости.
Когато избирате колбаси, цената отново не трябва да бъде определяща. Търсете качество, интересувайте се как са приготвени тези колбаси, какви допълнителни съставки има в тях, освен месо и подправки. Да не забравяме, че нашият народ има рецепти за месни колбаси, които се приготвят само от месо и подправки, при определени правила за съхранение и отново тук е определящо както количеството, така кога и как се консумират.

BBC припомня, че една средна пържола обикновено е 225 г. Проф. Тим Кей от изследователския център за рака към Университета в Оксфорд казва: „Това не означава, че трябва напълно да спрете де ядете червено месо, но ако го консумирате в големи количества, трябва да се замислите за намаляване.“
Какво казват българските специалисти във връзка с тази тема. В предаване на Нова ТВ на 28 октомври 2015 г. диетологът проф. Донка Байкова казва, че е важно количеството и как е приготвено. „Ако погледнете нашите препоръки на експерти по диетика и хранене – отдавна сме фиксирали едно количество от 160 г седмично колбаси. Те не биха довели до същото“. Тя уточни, че преработените меса са по-опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара и грил. Тя посъветва любителите на месото да не забравят да го консумират с пресни зеленчуци, тъй като те са абсорбатори на карцерогенните вещества.
Като експерт в предаването на Нова ТВ бе поканен и Кирил Вътев, собственик на Тандем. Имах възможността да се запозная с г-н Вътев на конференция на която бе лектор и определено е човек от който има какво да се учи. Ето какво казва той „Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни“. По думите му при храните е въпрос на доза, както при лекарствата.

Източници:
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(15)00444-1, Carcinogenicity of consumption of red and processed meat
http://www.bbc.com/news/health-34615621 Processed meats do cause cancer – WHO, както и илиюстрациите

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории