Последни Рецепти
Последни Статии

Храни от които пълнеем

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Има храни, които ускоряват обмяната на веществата и по този начин да подпомогнат отслабването.
Има и храни с отрицателен калориен баланс.
Има храни и от които ефектът е обратен, от някои храни се дебелее. Затова, ако установим, че сме качили на тегло трябва да се замислим дали това не се дължи и на консумацията на някои от тези храни и напитки…

Храни от които пълнеем
1. Бяло брашно Хляб, различни сладкиши и паста може и да са по-вкусни, в сравнение с пълнозърнестите, е препоръчително да ги избягваме. Причината е, че бялото брашно не съдържа фибри, поради което няма необходимост организмът да използва енергия, за да усвои тази храна. По този начин се забавя и метаболизмът.
festival-na-hlyaba

2. Масло Богато е на омега-6 мастни киселини, а високите им нива в организма крият потенциален риск от инсулинова резистентност – състояние, при което клетките на организма губят своята чувствителността към инсулина.
maslo

3. Газирани напитки
Високото съдържание на фруктозен царевичен сироп в тези напитки може да доведе до изключително забавяне в нивата на метаболизма. Този подсладител носи същите вреди, без значение от формата, в която се консумира. (У дома, по изключение пием кола, след продължително физическо натоварване като няколко часов планински преход – колата съдържа много захар, която се обработва бързо от организма. В другото време – вода, понякога с домашно приготвен сироп, но не и газирани напитки и сокове от магазина)
bezalkoholni-napitki

4. Бонбони причиняват рязко повишаване в нивата на глюкозата в кръвта и бързо се абсорбират в кръвообращението, което се отразява неблагоприятно на метаболизма. За да задоволим „жаждата“ за нещо сладко, без да се стига до скок в нивата на глюкозата в кръвта, можем да заменим бонбоните с черен шоколад или плод.
zahar-kafyava-metyr-pix

5. Алкохол Консумацията на няколко питиета може да се отрази неблагоприятно върху способността на организма да изгаря мазнини. Причината е, че алкохолът, който консумираме, се използва от организма за „гориво“, вместо въглехидратите, а те биват съхранявани като мазнини.
pitie-4

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории