Природни продукти за подсилване на имунитета ни
Добави към моето меню
Най-добрата защита срещу настинки и грип осигуряват естествените имуностимуланти, правилното хранене и закаляването.
Във време на настинки и разпространение на вирусни и бактериални инфекции за поддържането на имунитета могат да ни помогнат някои природни продукти с отличаващ ги ефект.
Да си припомним, какво обичайно са слагали на трапезата нашите предци и да ги включим в нашето хранене.
– Джинджифил
Много е казано за джинджифила. Китайски лекари описаха в книга борбата с коронавируса и там има цял раздел за традиционна китайска медицина и той е включен. Може да използвате както пресен корен, така и сушен.
Дали е надценен или не, ако ви харесва си пригответе смес от мед, джинджифил и лимони или домашен джинджифилов чай.
Мед, джинджифил и лимони
Еликсир за здраве
– Чесън
Известен е със своите антисептични свойства. Съдържа фитонциди, които имат противомикробно действие. Полезен е срещу повишено съсирване на кръвта, тромби и смятат, че има се противопоставя на развитието на атеросклероза и дори исхемична болест на сърцето. Очевидно, ще е добре да си го хапваме за здраво сърце и защита от грип и настинка.
– Лук
Има подобно действие на чесъна, дължащо се на фитонцидите. Те потискат вирусите на грипа и причинителя на дифтерията. В главичка лук се съдържат и много антиоксиданти.
У дома приготвям чай от брани билки по високото в планината. Комбинациите са различни, но тази приготвям често през 2020 – липов чай, риган, мента, шипка, лайка – голяма шепа билки, които запарвам в чайника и добавям 2 с.л. мед и лимонов сок.
– Риган
Има антибактериално, антисептично и спазмолитично действие. Препоръчва се приема му при заболяване на бронхите и храносмилателната система. Маслото от ригат е антисептично.
– Шипка
Полезна заради високото съдържание на витамин С. Тонизира и подобрява имунитета. Укрепва организма при инфекции и периода на възстановяване след боледуване.
– Червени боровинки
Бера ги на Витоша в края на лятото и ги добавям към смути. Съхранявам ги във фризера. Смесвам един банан и шепа боровинки, добавям малко вода до желаната гъстота и е достатъчно за две деца.
В магазините се предлагат пресни или замразени боровинки. Сини или червени те имат бактерициден ефект. Смята се, че предотвратяват прикрепянето на бактериите към лигавицата на пикочния мехур.
– Куркума
Има множество изследвания за полезния ефект на куркумата. Куркуминът има силно противовъзпалително действие. Полезен е при профилактика на ставните заболявания и не само.
– Ехинацея
Прави организма ни устойчив на инфекции. Подходяща е да се приеа при срив на имунитета.
Заради ефирното масло евкалиптът се прилага при заболяване на дихателните пътища. Успокоява кашлицата и потиска развитието на бактерии и гъбички. Има отхрачващо действие. Помага при болки в гърлото и хрема.
– Ракитник или по-известно като Облепиха (Hippophae rhamnoides)
е природен източник на витамин С, който ни прави организма при инфекции. В него има и витамин Е, каротин, флавоноиди – всичките естесвени антиоксиданти.