Последни Рецепти
Последни Статии

Природни продукти за подсилване на имунитета ни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Най-добрата защита срещу настинки и грип осигуряват естествените имуностимуланти, правилното хранене и закаляването.

Във време на настинки и разпространение на вирусни и бактериални инфекции за поддържането на имунитета могат да ни помогнат някои природни продукти с отличаващ ги ефект.
Да си припомним, какво обичайно са слагали на трапезата нашите предци и да ги включим в нашето хранене.

Джинджифил
Много е казано за джинджифила. Китайски лекари описаха в книга борбата с коронавируса и там има цял раздел за традиционна китайска медицина и той е включен. Може да използвате както пресен корен, така и сушен.
Дали е надценен или не, ако ви харесва си пригответе смес от мед, джинджифил и лимони или домашен джинджифилов чай.
Мед, джинджифил и лимони
Еликсир за здраве

ginger luk chesyn
Чесън
Известен е със своите антисептични свойства. Съдържа фитонциди, които имат противомикробно действие. Полезен е срещу повишено съсирване на кръвта, тромби и смятат, че има се противопоставя на развитието на атеросклероза и дори исхемична болест на сърцето. Очевидно, ще е добре да си го хапваме за здраво сърце и защита от грип и настинка.

Лук
Има подобно действие на чесъна, дължащо се на фитонцидите. Те потискат вирусите на грипа и причинителя на дифтерията. В главичка лук се съдържат и много антиоксиданти.

У дома приготвям чай от брани билки по високото в планината. Комбинациите са различни, но тази приготвям често през 2020 – липов чай, риган, мента, шипка, лайка – голяма шепа билки, които запарвам в чайника и добавям 2 с.л. мед и лимонов сок.

Риган
Има антибактериално, антисептично и спазмолитично действие. Препоръчва се приема му при заболяване на бронхите и храносмилателната система. Маслото от ригат е антисептично.

Шипка
Полезна заради високото съдържание на витамин С. Тонизира и подобрява имунитета. Укрепва организма при инфекции и периода на възстановяване след боледуване.

Червени боровинки
Бера ги на Витоша в края на лятото и ги добавям към смути. Съхранявам ги във фризера. Смесвам един банан и шепа боровинки, добавям малко вода до желаната гъстота и е достатъчно за две деца.
В магазините се предлагат пресни или замразени боровинки. Сини или червени те имат бактерициден ефект. Смята се, че предотвратяват прикрепянето на бактериите към лигавицата на пикочния мехур.

Куркума
Има множество изследвания за полезния ефект на куркумата. Куркуминът има силно противовъзпалително действие. Полезен е при профилактика на ставните заболявания и не само.

Ехинацея
Прави организма ни устойчив на инфекции. Подходяща е да се приеа при срив на имунитета.
Заради ефирното масло евкалиптът се прилага при заболяване на дихателните пътища. Успокоява кашлицата и потиска развитието на бактерии и гъбички. Има отхрачващо действие. Помага при болки в гърлото и хрема.

Ракитник или по-известно като Облепиха (Hippophae rhamnoides)
е природен източник на витамин С, който ни прави организма при инфекции. В него има и витамин Е, каротин, флавоноиди – всичките естесвени антиоксиданти.

Храни за силен имунитет през зимата

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории