Храни за силен имунитет през зимата
Добави към моето меню
За да се предпазим от нахлуващите вируси, е много важно какво ядем. Храната е най-ефективният начин организмът да укрепне и рискът от разболяване да се намали.
Храни, които ни правят по-здрави през зимата
1.Тиквата е дар на есента, с който може да се приготвят много вкусни рецепти – крем супи, печена тиква, тиквеник и още много вкусни десерти. Тиквените семки са препоръчителни, защото са с богато съдържание на цинк, който помага да белите кръвни клетки в борбата с болестта. Може да ги хапвате като междинна закуска, да го добавяте към мюсли на закуска, към различни рецепти, които приготвяме.
2. Храни, които съдържат селен – спомага за предпазване на клетките от уврежданията, които свободните радикали нанасят, а също така подобрява и имунната система. Отличен източник на селен е риба тон или 3-4 ядки бразилски орех.
3. Гъби съдържат бета глюкани, които са изключително полезни на организма в борбата с инфекциите.
Печурките укрепват имунитета
4 Сладки картофи богати са на витамин А, който елиминира свободните радикали, отслабващи имунната система.
5. Зелен чай има невероятни антиоксидантни свойства, които елиминират вредителите.
6. Киселото мляко също е естествено противогрипно средство. Полезните му свойства се дължат на съдържанието на пробиотици, които подпомагат за поддържането на здрава и силна имунна система.