Последни Рецепти
Последни Статии

Храната помага при пролетна умора

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Признаците на пролетната умора са известни на всички – изтощение, постоянно желание за сън, разсеяност, липса на концентрация.
За да не използваме оправдания като пролетна умора, за да се радваме на времето, което е пълно със светлина и цветове вземаме спешни мерки. Включваме в храненето си продукти, които ще помогнат да заредим организма си с витамини и полезни вещества.

spring food pix

Влизаме в магазина и се оглеждаме какво ще ни помогне.

Плодове
Може да са последните ябълки, но ги има. Има цитруси – портокали, грейпфрут, помело, лимони. Има банани. Киви. В малки кутийки има и боровинки, малини… Големите едри ягоди дори да привлекат погледа ни, по-добре без тях, защото не са “истинска храна” от градината.
Проверено за горските плодове с които през цялото лято зареждам фризера с пакетчета те не губят полезните си свойства, могат да загубят формата си, но в сутрешното смути са енергия. Затова погледнете дали няма замразени горски плодове – малини, ягоди, касис, боровинки или микс. Може да ги добавите към мюсли или кисело мляко.
Плодовете, които играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора са банани, цитруси, боровинки, киви.
Бананите са и естествен антидепресант – витамините от група В в тях успокояват нервната система, а калият, който съдържат, подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите.
Цитрусите са полезни срещу пролетната умора заради високото си съдържание на витамин С.

Зеленолистни зеленчуци
Разнообразието от тези зеленчуци през пролетта е голямо. Това е един от най-добрите начини да си набавим желязо. В менюто ни трябва да има зелени салати, зелен лук, коприва, зелени подправки…
Пресните зеленчуци помагат да се справим с авитаминозата, пролетната умора, тонизират и помагат да бъдем във форма за пролетта
Да се хванем за зелено Българската традиция казва, че щом пукне пролет трябва да се хванем за зелено. Това означава движение сред природата и на трапезата ни да има повече зелена салата, маруля, спанак, коприва, лопуш, лапад, зелен лук и чесън, киселец
Един съвет, не се изкушавайте от зеленчуци, които не са в сезона си. Краставици, домати, тиквички през март и началото на април е рано за тях.
Последните две години пролетта я посрещаме в Барселона. Там в магазините има много артишок, аспержи, ревен… това не е типично за нашата кухня. Затова избирайте силна храна в зелено, която расте в началото на пролетта в градината на баба.
spring food pix 1
Яжте магданоз срещу пролетна умора

Леки меса и риба
Сред храните срещу пролетна умора задължително трябва да присъстват риба, яйца, черен дроб, пилешко месо.

Да не забравяме и бобовите храни за добър тонус – фасул, леща, грах, соя, нахут. Това е храна богата на растителен протеин, магнезий и фибри.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории